Kuzey Makedonya'nın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Göreve Başladı

Kuzey Makedonya'nın İlk Kadın Cumhurbaşkanı Göreve Başladı
Kuzey Makedonya'nın tarihinde bir ilk gerçekleşti. Ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başlayan Gordana Siljanovska Davkova, yemin ederek resmen görevine başladı.

Kuzey Makedonya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Gordana Siljanovska Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Siljanovska Davkova, Kuzey Makedonya Meclisinde düzenlenen özel oturumda yemin ederek resmen göreve başladı.

Yemin törenine, yargı ve yürütmeden üst düzey temsilciler, dini liderler ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy dahil olmak üzere yabancı ülkelerin büyükelçileri katıldı. Siljanovska Davkova yaptığı konuşmada, Makedonya Cumhurbaşkanı olarak görevini bilinçli ve sorumlu şekilde yerine getireceğini belirterek, "Anayasaya ve yasalara saygı göstereceğim ve Makedonya'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacağım." dedi.

Siljanovska Davkova, hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesin cumhurbaşkanı olacağını vurgulayarak, ataerkilliğin hala mevcut olduğunu kaydettiği Balkanlar'daki ve ülkesindeki kadınlara ilham vermeyi amaçladığını söyledi.

Yeni cumhurbaşkanının, ülkenin anayasal ismi olan "Kuzey Makedonya"yı kullanmaması dikkati çekerken, Yunanistan’ın Üsküp Büyükelçisi Sophia Philippidou konuşmanın devam ettiği esnada oturumu terk etti. Kuzey Makedonya ile Yunanistan arasında Haziran 2018'de Prespa Anlaşması imzalanmış, ardından Makedonya olan ülkenin ismi "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmişti.

Meclisteki oturumun ardından Cumhurbaşkanlığında düzenlenen devir teslim töreninde, Siljanovska Davkova görevi eski cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’den devraldı. Siljanovska Davkova, 8 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 64,14'ünü alarak seçilmişti.

Ohri şehrinde 1953'te doğan Siljanovska Davkova, bir dönem devlet üniversitesinin hukuk fakültesinde anayasa hukuku ve siyasi sistem dersleri verdi. 1992-1994'te Meclis Anayasa Komisyonu üyeliği ve devlet bakanlığı yapan Siljanovska Davkova, BM Seçim Uzmanı, Avrupa Konseyi Yerel Yönetim Uzmanlar Grubu Başkan Yardımcısı ve Venedik Komisyonu Üyesi görevlerinde bulundu. 2019'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan Siljanovska Davkova, 2020’den beri Kuzey Makedonya Meclisinde milletvekili olarak görev yapıyordu.