Meksika, Ekvador Büyükelçiliği Faaliyetlerini Süresiz Askıya Aldı

Meksika, Ekvador Büyükelçiliği Faaliyetlerini Süresiz Askıya Aldı
Meksika Hükümeti, başkent Quito'daki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini Ekvador polisinin baskını üzerine süresiz olarak askıya aldığını duyurdu.

Meksika Hükümeti, Ekvador polisinin Kito'daki büyükelçiliğine düzenlediği baskın sonrası büyükelçilik faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldı.

Meksika Dışişleri Bakanlığı, Kito Büyükelçiliği'nin faaliyetlerinin durdurulduğunu ve 18 Meksikalı diplomatın ülkeye ticari uçuşlarla döneceklerini duyurdu.

Meksika'nın yurt dışındaki vatandaşları, kayıt sistemi (Sirme) aracılığıyla hizmet almaya devam edeceklerini öğrendi. Ayrıca Kolombiya, Şili ve Peru'daki büyükelçiliklerden yardım talebinde bulunabilecekler.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ülkenin diplomatlarını beklediklerini ve onların yalnız olmadığını belirtti. Ekvador polisinin büyükelçiliğe müdahalesini ulusal egemenliğin açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

Ekvador polisi, eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için Meksika'nın Kito Büyükelçiliği'ne baskın düzenledi. Büyükelçiliğin Siyasi İşler Sorumlusu, polisin içeriye zorla girdiğini ve personele saldırdığını belirtti.