Moskova Saldırganlarının Liderinden Açıklama

Moskova Saldırganlarının Liderinden Açıklama

Tacikistan'dan gelen diğer göçmenlerle beraber pansiyonda yaşadıklarını ifade eden saldırgan, iş bulamaması üzerine Abdula, kendisine para karşılığında insanları öldürmeyi teklif ettiğini açıkladı. Silahların kendilerine temin edildiğini ve ödemelerin Telegram üzerinden yapıldığını belirtti. Ancak saldırgan, parayı gönderen kişilerin kim olduğunu bilmediğini dile getirdi. Diğer bir saldırgan ise kendilerine 5 bin 400 dolarlık bir ödül sözü verildiğini itiraf etti. Rusya, terör saldırısına karışan ve Tacikistan vatandaşı oldukları tespit edilen 4 saldırganın kimliklerini paylaştı. Bir saldırgan sorgusunda, "Abdula bana bunu nakit karşılığında yapma teklifini mesaj attı. Telegram üzerinden para aldık. Kim olduklarını bilmiyorum." şeklinde ifade verdi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, gerçekleştirilen saldırıyla bağlantılı olarak 11 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Bortnikov, bu şüphelilerden 4'ünün doğrudan saldırıda bulunduğunu belirtti. Saldırıyı gerçekleştiren 6 teröristten ise 4'ünün kimlikleri açıklandı. Dikkat çeken nokta ise saldırganların tamamının Tacikistan uyruklu olması oldu.

  • Nasridinov Makhmadrasul: 37 yaşında
  • Ismonov Rivozhidin: 51 yaşında
  • Safolzoda Shokhinjonn: 21 yaşında
  • Nazarov Rustam: 29 yaşında

‘’İş Bulamadım Saldırıyı Nakit Para İçin Yaptım’’

Rusya, saldırının lideri olduğu iddia edilen ve Rusça konuşamayan kişinin sorgulamasının videosunu paylaştı. Saldırgan, görüntülerde, "Tacikistan'dan gelen diğer göçmenlerle beraber pansiyonda yaşıyorduk. İş bulamadım. Abdula bana para karşılığında insanları öldürmeyi teklif etti. Silahları onlar getirdi. Telegram üzerinden para aldık. Kim olduklarını bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

‘’Saldırı İçin 5 Bin 400 Dolar Teklif Ettiler’’

Yakalanan bir diğer saldırgan ise sorgusunda 4 Mart tarihinde Rusya'ya geldiğini ifade ederek, kendileriyle Telegram üzerinden temasa geçildiğini ve kimliğini bilmediği kişilerin kendilerine silah sağladığını belirtti. Terör saldırısı için kendilerine yarım milyon Rus Rublesi (5 bin 400 dolar) ödül söz verildiğini belirten terörist, 250 milyon Rus rublesini saldırı öncesi aldığını aktardı.