Yüzlerce Filistinli Refah'tan Kaçtı

Yüzlerce Filistinli Refah'tan Kaçtı
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail ordusunun Refah'a yönelik tahliye talebi sonrasında yüz binlerce Filistinlinin bölgeden kaçtığını açıkladı.

Volker Türk, Refah'ın doğusunda 6 Mayıs'tan bugüne kadar 278 binden fazla kişinin yerinden edildiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya ve Beyt Lahiya ile orta kesimlerine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırmasının bölgedeki koşulları hızla kötüleştirdiğinden derin üzüntü duyduğunu belirtti.

İsrail ordusunun Refah'a yönelik tahliye talebinden sonra yüz binlerce Filistinlinin bölgeden kaçtığına işaret eden Türk, bu durumun, derin bir travma yaşayan nüfusun yeniden kitlesel olarak yerinden edilmesine neden olduğunu belirtti.

Türk, "İsrail ordusunun, Refah'ın doğusundaki Filistinlilere yönelik 'tahliye emri' çıkardığı 6 Mayıs'tan bu yana 278 binden fazla kişi yerinden edildi. Buna, engelliler, kronik hastalar, yaşlılar, yaralılar, hamile kadınlar ve fiziksel olarak yardım almadan hareket edemeyen birçok kişi de dahil. Son 'tahliye emirleri' Refah'ta bir milyona yakın insanı etkiliyor. Bu insanlar şimdi nereye gitmeliler? Gazze'de güvenli bir bölge yok." dedi.

Refah'tan yerinden edilenleri kabul etmesi beklenen Han Yunus dahil Gazze'deki diğer kentlerin moloz yığınına çevrilmiş durumda ve saldırı altında olduğunu hatırlatan Türk, Refah'a yönelik olası geniş çaplı bir saldırının yıkıcı etkilerine ilişkin duyduğu endişeyi defalarca dile getirdiğini vurguladı.