4 Ülke İçin e-Vize Zorunluluğu 15 Nisan'da Başlıyor

4 Ülke İçin e-Vize Zorunluluğu 15 Nisan'da Başlıyor
Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela'ya İstanbul Havalimanı üzerinden transit seyahat edecek 10 ülkenin vatandaşları için elektronik havalimanı transit vizesi şartı getirildi.

Türkiye, küresel düzensiz göç hareketlerinin hem geçiş ülkesi hem de hedef ülke konumunda bulunuyor. Ülke, düzensiz göçle mücadelede uluslararası toplumun en aktif üyelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Son zamanlarda Türkiye üzerinden transit hava yoluyla çeşitli Orta ve Latin Amerika ülkeleri üzerinden Kuzey Amerika'ya yönelen düzensiz göçmen sayısında artış tespit edildi. Bu nedenle uluslararası havacılık kuralları çerçevesinde denetimler sıkılaştırıldı.

Türk Hava Yolları (THY), Güney Amerika ülkelerine seyahat edecekler için mart ayında yaptığı duyuruda, "uçuşlarda yolcu kabulü için pasaport ve vize gereksinimi gibi genel kuralların dışında bazı ek kontroller uygulanabildiği" uyarısı yaptı.

Hazırlıklar Tamamlandı: 15 Nisan’da Başlayacak

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye Dışişleri Bakanlığı, elektronik havalimanı transit vizesi (e-HTV) uygulamasının hayata geçirilmesi için gerekli hazırlıkları tamamladı.

Havalimanı transit vizesi konusu, Avrupa Birliği katılım müzakereleri çerçevesinde 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Faslı'nda ele alınırken aynı zamanda AB ile Vize Serbestisi Diyaloğu'nun kriterlerinden birini oluşturuyor.

e-vize.jpg

İstanbul Havalimanı'nı kullanarak Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela'ya transit seyahat edecek Hindistan, Afganistan, Nepal, Burkina Faso, Gine, Çad, Somali, Kamerun, Moritanya ve Yemen vatandaşları için 15 Nisan'dan itibaren, elektronik havalimanı transit vizesi almaları zorunlu oldu.

Elektroni̇k Transit Vizesi̇ Ücretli̇ Mi̇? Nasıl Alınır?

15 Nisan 2024 tarihi itibarıyla, Dışişleri Bakanlığı'nın "evisa.gov.tr" portalı üzerinden çevrim içi olarak elektronik transit vizesi ücretsiz olarak alınabilecek.

Elektronik vize alırken yolcular kişisel bilgilerini, konaklayacağı adres bilgilerini ve bilet numaralarını doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeleri gerekiyor.

İstanbul Havalimanı üzerinden transit seyahat edecek olan yolcuların dikkat etmeleri gereken bir diğer husus da elektronik transit vizesi çıktılarını yanlarında bulundurmalarıdır.

Elektronik transit vizesine tabi olan yolcular, vize işlemlerini İstanbul Havalimanı uluslararası transit yolcu geliş salonunun her iki kanadında bulunan vize noktalarından birinde kontrol ettirdikten sonra güvenlik kontrolünden geçerek gidiş katına çıkabilecekler.