Güneş Enerjisi Kapasitesinde Türkiye Rekor Kırdı

Güneş Enerjisi Kapasitesinde Türkiye Rekor Kırdı
Türkiye'de güneş enerjisi sektöründe nisan ayında güneş enerjisi kurulu gücünde aylık 1,3 gigavatlık rekor bir artış kaydedildi.

TEİAŞ verilerine göre Nisan ayı sonunda Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 13,9 gigavata ulaştı. Bu rakam, mart ayına göre 1,3 gigavatlık bir artışı ifade ediyor. Türkiye'de güneş enerjisi kurulu gücünde aylık kapasite artış rekoru kırıldı.

Yeni Yönetmelik Rekor Artış Getirdi

Türkiye'de güneş enerjisi kurulu gücündeki artışta Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler önemli bir rol oynadı. Önceki yönetmeliğe göre, lisanssız elektrik üretim tesisleriyle tüketim tesislerinin aynı dağıtım lisansı bölgesinde bulunması gerekiyordu. Ancak son değişiklikle bu kısıtlama kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte, lisanssız güneş enerjisi üretim tesislerinin, ürettikleri enerjinin fazlasını satma imkânı doğdu.

Yeni düzenlemeyle beraber lisanssız güneş enerjisi tesislerinin kurulu gücünün iki katı kadar kurulum yapma izni verildi. Bu değişiklikle birlikte 500 megavat ve üzerinde büyük güçlerde lisanssız santral kurulum hakları tanındı. Lisanssız santrallerin devreye girmesiyle birlikte Türkiye'de güneş enerjisinde aylık artış rekoru kırıldı.

Karbon ayak izini düşürmeyi hedefleyen firmalar, lisanssız güneş santrallerine yöneliyor. Bu santraller, düşük maliyetlerle kurulabiliyor ve ihtiyaç duyulan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Özellikle fabrikalarda temiz enerji kullanımını artırmak amacıyla lisanssız santraller büyük önem taşıyor.