NASA İkinci Mars Habitatı Deneyi İçin Başvuruları Kabul Ediyor

NASA İkinci Mars Habitatı Deneyi İçin Başvuruları Kabul Ediyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), "Mars habitatı" oluşturularak yapılacak görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirdiği deneylerin ikincisine katılacak ekip için başvuruları almaya başladı.

CHAPEA'nın İkinci Misyonuna Başvurular Açıldı

NASA'nın Houston tesislerinde gerçekleştirilecek olan ve bir yıl sürecek olan "Mürettebat Sağlığı ve Performansı Keşif Analoğu (CHAPEA)" adlı Mars habitatı deneyinin ikincisi, gelecek yıl ilkbaharda başlayacak. Bu deneyde, gönüllüler Mars misyonunda karşılaşabilecekleri zorluklarla yüzleşecekler. Gönüllü ekip, deney süresince ay yürüyüşü, robotik operasyonlar, habitat yönetimi, egzersiz yapma ve ekin yetiştirme gibi gerçekçi görevleri yerine getirecek. Mars misyonunu simüle eden deneyde, kaynak kısıtlılığı, ekipman arızaları, iletişim gecikmeleri ve diğer çevresel stres faktörleri gibi zorluklarla başa çıkmaları bekleniyor.

Başvuru Şartları

CHAPEA'nın ikinci misyonuna başvuruda bulunacak adaylardan, 30 ila 55 yaşları arasında olmaları, sigara kullanmamaları, Amerikalı ya da ülkede kalıcı ikamet ediyor olmaları, İngilizce dilinde yeterli düzeyde iletişim kurabilmeleri ve üniversite düzeyinde eğitim almış olmaları isteniyor. Deney ve ekip iletişimi için gereken deneyim şartları da aranacak. Gönüllüler, üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen "Mars Kumulları Alfa" adlı barınakta bir yıl boyunca yaşayacaklar. NASA, deneye katılanlara bir bedel ödeneceğini ve başvuruların 2 Nisan'a kadar kabul edileceğini duyurdu.

İlk Deney 2023'te Başlamıştı

Bu deney, üç aşamadan oluşan serinin ikinci adımını temsil ediyor. İlk deney, 25 Haziran 2023'te başlamış ve büyük bir ilgi görmüştü. Mars habitatı deneyleri, insanların uzun süreli uzay görevlerine hazırlıklarını test etmek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.