Yapı Ruhsatı Oranları Artış Gösterdi

Yapı Ruhsatı Oranları Artış Gösterdi

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yapı ruhsatı verilen bina sayısında önemli bir artış kaydedildi. Geçtiğimiz yılın ekim-aralık dönemine ilişkin yapı izin istatistikleri açıklandı. Belediyelerin verdiği yapı ruhsatlarına göre bir önceki yılın aynı dönemine göre bina sayısında %7,9'luk bir artış yaşandı. Bu artışla birlikte, Türkiye genelinde inşa edilen bina sayısı dikkat çekici bir ivme kazandı.

Konut Yatırımlarında Önemli Artış

Yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüz ölçümü 60,3 milyon metrekareye ulaştı. Bu alanın 33,7 milyon metrekaresi konut, 12,8 milyon metrekaresi konut dışı ve 13,8 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanları için ayrıldı. Özellikle konut yatırımlarının öne çıktığı görülüyor. Kullanım amacına göre incelendiğinde, 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların en yüksek paya sahip olduğu belirlendi. Bu tür binaların toplam yüz ölçümü 42,9 milyon metrekareyi buldu.

Yapı Kullanma İzin Belgelerinde Azalış

Öte yandan, yapı kullanma izin belgelerinde bir azalma kaydedildi. Belediyelerin verdiği bu belgelerde bina sayısında %7'lik, daire sayısında %8,9'luk ve yüz ölçümünde %10,5'lik bir düşüş yaşandı. Toplam yüz ölçümü 37,2 milyon metrekare olarak hesaplanırken, bu alanın büyük bir kısmı yine konut amaçlı kullanıldı.