Kadınlara Büyük Müjde! Başvuruda Bulunanlara 18.425 TL Destek Yatıyor

Kadınlara Büyük Müjde! Başvuruda Bulunanlara 18.425 TL Destek Yatıyor

Yasalardaki güncel değişikliklerle annelere tanınan haklar, iş dünyasında önemli bir adımı temsil ediyor. Artık doğumdan sonra altı aya kadar yarı zamanlı çalışma ve tam ücret alma hakkı, annelerin iş hayatında daha esnek ve sağlıklı bir denge kurmalarına imkan tanıyor. Bu hak, doğum izni sona erdikten sonra İŞKUR'a kaydolan anneler için geçerli olacak. İşkur'a yapılan başvurular sonrası annelere sağlanan destek ödemeleri, onların maddi olarak rahatlamasını sağlayacak nitelikte. Detaylar haberimizde... Doğum izni sonrası annelere sağlanan olanaklar, iş hayatında dengeyi sağlamak için önemli bir adım niteliğinde. Bu süreçte anneler yarı zamanlı çalışarak, maaşlarının yarısını işverenden, geri kalan kısmını ise İŞKUR'dan alabiliyorlar. İŞKUR tarafından aylık olarak ödenen destek miktarı 4.966 liraya ulaşıyor. İlk çocuğunu doğuran ve asgari ücret alan annelere ise 2 aylık süreçte 18.438 lira maaş ödemesi yapılıyor. İşte detaylar...

Ayda En Az 18.426 TL

Asgari ücretli bir anne, ayda en az 18.426 TL alırken, ilk çocuğunu doğuranlar ise 2 aylık süreçte toplamda 36.852 TL'ye varan destek alabiliyorlar. Bu destekler, annelerin iş ve aile yaşamlarını dengelemelerine önemli bir katkı sağlıyor.

Yarı Zamanlı Çalışma ve Tam Ücret Alma Hakkı

SSK'lı anneler, doğum izninin ardından işlerine döndüklerinde yarı zamanlı çalışma seçeneğinden ve tam ücret alma hakkından yararlanıyorlar. Yeni anneler için bu, ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün ve üçüncü çocuk için 180 gün boyunca geçerli olan bir avantaj. Ayrıca, çoğul doğumlar ve engelli çocuklar için özel düzenlemeler de bulunuyor.

Yarı Zamanlı Çalışan Anneler İçin İŞKUR Desteği

Yarı zamanlı çalışan annelere yönelik İŞKUR desteği, asgari ücrete endeksli olarak belirlenmiştir. İşveren, annenin maaşının yarısını karşılarken, İŞKUR da yarı mesai tazminatı ödemektedir. Günlük kısmi çalışma ücreti, asgari günlük ücretin toplamı esas alınarak hesaplanır ve her yarım aylık çalışma için toplam asgari ücretin 15 günlük ödemesi yapılır. Bu ödemelerden sadece damga vergisi kesilir. İŞKUR, yarı zamanlı çalışan tüm annelere kayıt vergisi düşülerek belirli bir miktarda ödeme sağlar. Annenin asgari ücret alması durumunda işverenin ödemesi gereken miktar belirlenir. Böylece yarı zamanlı çalışan bir anne, ayda en az belirli bir maaş alır.