Kavuşturun düğmelerinizi...

Düğme, giysilerde kullanılan bir kavuşturma ve süsleme aracıdır. Önceleri, elbiselerin daha kullanışlı hale getirilmesinde işlevsellik özelliği ile yer alırken günümüzde modanın etkisiyle bütün giyim eşyalarında ve aksesuarlarda yer almaya başlamıştır. Giysilerde ki bollukları gidermek, giyip çıkarmayı kolaylaştırmak için kullanılan düğmelerin bir kısmı süsleme unsuru olarak kullanılmaya başlamıştır. Düğmeler giyim eşyasının bazı yerlerine tespit edilmiş özel delik, brid veya iliklerden kolayca geçilebilmesi için sert ve yuvarlak yapıdadırlar.

Düğmeler elde edildildikleri maddelere göre 7’ye ayrılırlar.

1) BİTKİSEL KÖKENLİ DÜĞMELER: Bu cins düğmeler sert, fakat parçalanmadan şekil vermeye veya yontulmaya elverişli, sağlam ve iyi boya tutan ağaçlardan yapılır. Düğme yapılmasında torna edilmeye elverişli olan şimşir ağacı ve brassus cinsi hurma ağacı çekirdeklerinden de faydalanılır. Spor ceket ve paltolarda kullanılan düğmeler genellikle Güney Amerika’da yetişen koroza ağacından yapılır. Buna bitkisel fildişi de denilmektedir.

2) HAYVANSAL KÖKENLİ DÜĞMELER: Yontulmaya elverişli, parlak , sağlam boya ve cila kabul eden hayvan boynuzları ve kemikleriyle, deniz hayvanlarının kabuklarından faydalanılır. İnciden ve fildişinden yapılan düğmeler oldukça değerlidir. Sedef düğmeler ise istiridye kabuklarından yapılmaktadır.

3) MADENSEL KÖKENLİ DÜĞMELER: Çeşitli metallerden yapılan düğmelerdir. Çok sağlam hammaddelerdir. Oksitli(karartılmış), oksitsiz veya parlak olarak piyasada yer bulmaktadırlar. Ağır olmaları sebebiyle sağlam dikiş isterler.

4) PLASTİK KÖKENLİ DÜĞMELER: Bu cins düğmeler çeşitli plastik maddelerden yapılmaktadırlar. Plastik düğmeler hafif, ucuz, dayanıklı ve özellikle günlük giysilerde ve yatak takımlarında kullanılmaktadır.

5) CAM KÖKENLİ DÜĞMELER: Cam düğmeler, camın eritilerek kalıplara dökülmesiyle elde edilir. Cam hamuruna boyar maddeler ilave edilerek çeşitli renk ve modellerde cam düğmeler elde edilir. Ucuzdurlar. Genellikle kadın giysilerinde kullanılır. Görsel olarak estetik yapıdadırlar fakat kullanış açısından çabuk deforme olma özelliği vardır.

6) BASKI DÜĞMELER: Basılarak yapılan zımba düğmeler, plastik veya metal taban üzerine kumaş, deri v.b malzemelerle özel makinesiyle basılan düğmelerdir. Özellikle giysinin aynı malzemesinden yapılarak kıyafetin görüntü bütünlüğünü sağlamak için kullanılır.

7) ELDE YAPILAN DÜĞMELER: Bu tür düğmeler fantezi ve abiye giysiler için yapılmaktadır. Belli bir kalıp üzerine, işlenmiş kumaş kaplayak veya içini pamukla doldurup üzerini sim, sırma, kordonet, çeşitli taşlar, ince ve payet gibi malzemelerle süsleyerek hazırlanır.

Düğmenin trendini moda oluşturur. Bunun dışında yeni döneme ait moda kıyafetlere göre düğme modelleri üzerinde lazer, eskitme, kaplama gibi işçiliklerle farklı tasarımlar oluşturulmaktadır. Şu anda en çok tercih edilen düğme modelleri, parlak ve eski görüntüye sahip olanlardır. Ayrıntıya önem veriyorsanız; giysi alırken mutlaka düğmelerine bakarsınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gizem ANSIN Arşivi