Mahkemeden kanser ilacı kararı: SGK karşılayacak

Mahkemeden kanser ilacı kararı: SGK karşılayacak

Özel sektörde çalışan 41 yaşındaki B.A'ya, Mayıs 2020 yılında beyin, karaciğer, kemik ve lenflere metastaz yapmış meme kanseri tanısı konuldu. B.A'nın tedavisi sürerken işinden ayrıldı ve bir yıl önce malulen emekli oldu. Kullanılan ilaçların yetersiz kalması sonucu tedaviyi yürüten doktorlar tarafından Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Gıda ve İlaç Dairesi'nce (FDA) 2022 yılında onaylanan İngiliz ve Japon ilaç firması tarafından piyasaya sunulan ilacın kullanılması gerektiği bildirildi.

İlaç bedelinin kesintisiz ve ücretsiz olarak karşılanması için dava açıldı

Bunun üzerine hasta yakınları tarafından ilacın kullanımı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na yapılan başvuru uygun bulundu. Ancak ilacın temini için yapılan başvuru 12 Ekim 2022'de reddedildi. Bunun üzerine hasta yakınları, bedeli yüksek olan ilacın kullanılmaması halinde B.A'nın hayatının tehlikeye gireceği, söz konusu ilacın bedelinin kesintisiz ve ücretsiz olarak SGK tarafından tarafından karşılanması için dava açtı. 

"Sosyal devlet, herkesin hayatını sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür"

Talebi değerlendiren Ankara 33. İş Mahkemesi kararında, "Sosyal devlet, sosyal güvenlik hakkı kapsamında herkesin hayatı, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Davacının hastalığının niteliği gözetildiğinde ilacın tedavi edici olup olmadığını irdelemeden kanser hastasının yaşama umudunu desteklemesi dahi yeterli görülmüştür. Davacının reçete edilen ilacı kullanılmaması halinde ileride telafisi imkansız zararlara yol açacağı kanaatiyle tedbir isteminin kabulüne karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Mahkeme, dava sonuna kadar ilacın bedelinin herhangi bir kesinti yapılmaksızın SGK tarafından karşılanmasına ve ilacın ithali için gerekli ödemenin doğrudan ithale yetkili Türkiye Eczacılar Birliği Yurt Dışından İlaç Temin Birimi'ne yapılmasına hükmetti.