ABD'de Veba Tehlikesi: New Mexico'da Bir Kişi Hayatını Kaybetti

ABD'de Veba Tehlikesi: New Mexico'da Bir Kişi Hayatını Kaybetti

New Mexico'nun Lincoln bölgesinde, veba salgınına yakalanan bir kişi yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Sağlık yetkilileri, 8 Mart'ta yaptıkları açıklamada vebadan yaşamını yitiren kişinin hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdiğini belirtti. New Mexico Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu vakayla birlikte eyalette 2020 yılından bu yana ilk kez bir veba ölümü yaşandığı açıklandı. 2020'den bu yana veba salgınına yakalanan 4 kişiden birinin yaşamını yitirdiği belirtilirken son veba vakasının 2021'de görüldüğü vurgulandı.

Risk Değerlendirmesi ve İletişim Çalışmaları

Yetkililer, bölge sakinlerinin güvenliği için risk tespiti çalışmalarının hızla devam edeceğini ve gerekli önlemlerin alınacağını belirtti. Sağlık yetkililerinin, bölge sakinleriyle iletişime geçerek bilgilendirme yapacağı ve gerektiğinde önleyici tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

Veba Salgını ve Tarihçesi

Veba, enfekte olmuş hayvanlardan veya taşıyıcı böceklerden insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilen bir hastalıktır. En yaygın biçimi olan hıyarcıklı veba, erken teşhisi ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Tarihte, 1300'lerin ortalarında Avrupa'yı kasıp kavuran ve "Kara Ölüm" olarak bilinen veba salgını, kıtanın neredeyse yarısının hayatını kaybetmesine neden olmuştu.