Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonları Artıyor

Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonları Artıyor

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, özellikle 0-2 yaş aralığındaki bebeklerde görülen Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) vakalarında belirgin bir artış olduğunu belirtti.

Havanın soğuması ve kapalı alanlarda geçirilen sürelerin uzamasıyla birlikte çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığının arttığını ifade eden Kaman, "Her kış mevsiminde olduğu gibi bu dönemde de çocuklarda artan acil servis ve poliklinik başvurularıyla karşı karşıyayız. Havaların soğuması, çocukların kapalı alanlarda daha fazla kalmasıyla birlikte özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüyoruz." dedi.

RSV 2 Yaş Altındaki Bebeklerde Yüksek Risk Taşıyor

Doç. Dr. Kaman, üst solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle okul ve kreşe giden çocuklarda daha sık görüldüğünü, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi şikayetlerin ortaya çıktığını belirtti. Özellikle 2 yaşın altındaki bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarının ilerleyerek bronşiolit ve zatürre gibi daha ağır tablolara yol açabildiğini vurgulayan Kaman, RSV'nin bu yaş grubunda yüksek risk taşıdığını söyledi.

Erken Müdahale Şart

Bebeklerde erken doğum, kalp sorunları ve astım gibi ek problemlerin hastalık tablosunu kötüleştirebileceğini belirten uzman, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu: "Eğer bebeğinizde ateş olmasa bile nefes alıp verirken hışırtı, hırıltı varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Beş günden uzun süren ateş, solunum sıkıntısı, nefes almada zorluk gibi belirtiler de mutlaka ciddiye alınmalı ve tekrar sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Aralık ve Ocak Aylarına Dikkat

Kaman, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının her kış döneminde yaygın olduğunu ancak özellikle aralık ve ocak aylarının yüksek riskli olduğunu belirtti. İnfluenza vakalarının arttığı bu dönemde, dirençli ateş gibi semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.