Elektronik Sigara Kullanımına Bağlı Akciğer Hastalığı Tanımlandı: EVALI

Elektronik Sigara Kullanımına Bağlı Akciğer Hastalığı Tanımlandı: EVALI

Dünya genelinde elektronik sigara kullanımının yarattığı tehlikenin altını çizen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, "Elektronik Sigara ve Vaping Kullanımına Bağlı Akciğer Yaralanması (EVALI)" olarak adlandırılan yeni bir solunum hastalığı tanımlandığını açıkladı. Akçay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada sadece geleneksel sigara değil, elektronik sigara kullanımının da ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Dünya genelinde her yıl 8 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Akçay, sigaranın tüm kanserlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğunu ifade etti. Tütün kullanımının kalp-damar hastalıkları, mide-bağırsak sorunları, diyabet, üreme sistemi bozuklukları gibi bir dizi sağlık problemine neden olduğunu aktaran Akçay, Türkiye'de günde 250 kişinin tütün kullanımı sebebiyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Elektronik Sigara Zararı Azaltılmış Bir Ürün Değil!

Son yıllarda tütün endüstrisinin "zararı azaltılmış ürün" adı altında pazarlamaya çalıştığı ürünlerin aslında yeni bir tehlike yarattığına dikkat çeken Akçay, çocukları ve gençleri hedefleyen elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin nikotin bağımlılığına sebep olduğunu belirtti. Elektronik sigaranın ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Akçay, bu ürünlerin sigarayı bırakma aracı olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Akçay konuyla alakalı şunları söyledi:
Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün sağlığa kesinlikle zararlı. Elektronik sigaraların dumanının su buharı olduğu iddiası kesinlikle yanlış. Elektronik sigara, içinde nikotin ve tatlandırıcı bulunan kimyasal sıvıları, pilli ısıtma sistemi reaksiyonuyla kimyasal bir aerosole dönüştüren bir ürün. Çocuk ve gençlerin dikkatini çekmek üzere tasarlanmış 16 bini aşkın yapay bileşen var. Bunlar aynen mentollü sigaralar gibi özellikle yaşı küçük kişileri özendirmeyi amaçlıyor. Elektronik sigaranın ve ısıtılmış tütün ürünlerinin sigara bırakmakta kullanılması gibi bir şey asla söz konusu değil.

Elektronik Sigara Kullanımına Bağlı Akciğer Hasarı: EVALI

Akçay, sadece elektronik sigara kullanımıyla ortaya çıkan akut akciğer hasarına "EVALI" adını verdiklerini açıkladı. [caption id="attachment_1401637" align="alignnone" width="900"] Akciğer Hasarı: EVALI[/caption] Elektronik sigaranın içindeki kimyasal sıvıların reaksiyonuyla oluşan aerosolün, nikotin ve tatlandırıcıları içerdiğini belirten Akçay, bu maddelerin özellikle gençleri çekmek için tasarlandığını ifade etti. EVALI tanısı konulan hastalarda tedavinin ilk adımının tütün kullanımının sonlandırılması olduğunu belirten Akçay, elektronik sigara kullanımının devamıyla kalıcı akciğer hasarının gelişebileceği uyarısında bulundu. Akçay, elektronik sigaranın geleneksel sigara kadar zararlı olduğunu hatırlatarak, bu ürünlerin sigara içmenin ve bağımlılık gelişmesinin başka bir kapısı olduğunu söyledi. Elektronik sigaraların, sağlığı riske atan bir hastalık nedeni olduğunu vurgulayan Akçay, toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti.