FDA Ticari Sütlerde Kuş Gribi İzine Rastlandığını Açıkladı

FDA Ticari Sütlerde Kuş Gribi İzine Rastlandığını Açıkladı
FDA'nın yaptığı testler sonucunda, ABD'de satılan ticari sütlerin içinde kuş gribi izine rastlandığı bildirildi. FDA'nın ulusal çapta yürüttüğü test çalışmalarında, her 5 ticari sütten birinde kuş gribi (H5N1) izine rastlandığı tespit edildi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ulusal çapta gerçekleştirdiği testler sonucunda ticari süt örneklerinde kuş gribi izine rastlandığını duyurdu. Yapılan testlerin ilk sonuçlarına göre her 5 ticari sütten birinde (H5N1) kuş gribi izine rastlandığı belirtildi.

FDA'nın açıklamasında, kuş gribi izine rastlanmasına rağmen ticari sütlerin insan sağlığı açısından hâlâ güvenli olduğu vurgulandı. Ancak daha kapsamlı testlerin yapılması gerektiği ifade edildi.

FDA'nın yanı sıra, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) da pastörizasyon işlemi ve hasta ineklerden elde edilen sütün imha edilmesiyle ticari süt tedarikinin güvenliğinin sağlandığını savundu. USDA'ya göre ABD'de sadece Texas eyaletinde bir kişide kuş gribi vakası görüldü.

FDA, sütün belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılmasının zararlı bakteri ve virüsleri öldürdüğünü vurgulayarak, halkın endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Ancak durumu yakından takip etmek için ilave tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

FDA, kuş gribi izine rastlanan ticari sütlerde daha detaylı testler yapılacağını duyurdu. Bu süreçte, kamu sağlığının korunması için etkili önlemlerin alınacağı belirtildi.