Hafta Sonları Uyumak Depresyonu Önlüyor

Hafta Sonları Uyumak Depresyonu Önlüyor
Bilim insanları, hafta sonu uyumanın insanları mutlu edebileceğini ve depresyondan koruyabileceğini belirtti.

Hafta içi yeterince uyuyamayan ve bu uyku eksikliğini hafta sonunda telafi eden kişilerin, depresyon belirtileri gösterme olasılığının daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Çin'deki Central South Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar, depresyon belirtilerinin değerlendirilmesi ve uyku alışkanlıklarının incelenmesi için yaklaşık 8.000 kişiyle gerçekleştirilen bir araştırmanın verilerini analiz etti.

İnsanların neredeyse yarısının hafta sonları yatakta daha uzun süre geçirerek hafta içi alamadıkları uykularını tamamladığını keşfettiler.

Telafi̇ Edemeyenlerin İşi̇ Zor

Yapılan araştırma, genel olarak hafta sonları bir veya iki saat daha fazla uyuyan kişilerin depresif belirtiler gösterme ihtimalinin yüzde 46'ya kadar daha az olduğunu ortaya koydu.

uyumak-iyi-geliyoe2.jpg

Depresyonun yaygın belirtileri arasında sürekli bir üzüntü duygusuyla birlikte, bir zamanlar zevk alınan aktivitelere ilginin azalması bulunuyor.

Yapılan daha ileri analizler, hafta sonu telafi uykusunun depresyon belirtileri üzerindeki faydasının çoğunlukla hafta içi altı saat veya daha az uyuyan kişilerde bulunduğunu ortaya çıkardı.

Hafta sonu telafi uykusunun depresyonla olan bağlantısının özellikle erkeklerde ve 65 yaşın altındaki kişilerde daha güçlü olduğu görüldü.

Araştırma ekibi, elde ettikleri bulgular hakkında “Hafta sonu 0-2 saatlik telafi uykusu, depresif belirtilerin görülme ihtimalinin azalmasıyla ilişkiliydi. Bulgularımız uykunun depresif belirtiler üzerindeki etkilerine dair ek epidemiyolojik kanıtlar sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.