Japonya'da Toksik Şok Sendromu Vakaları Hızla Artıyor

Japonya'da Toksik Şok Sendromu Vakaları Hızla Artıyor

Japonya'da, son dönemde hızla yayılan nadir ancak tehlikeli bir bakteriyel enfeksiyon vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, streptokok toksik şok sendromu (STSS) olarak bilinen hastalığın ölümcül etkilerine karşı uyarıda bulunurken enfeksiyonun nedenlerini belirlemede zorlandıklarını belirtiyorlar. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl 941 STSS vakası rapor edilmişti. Ancak 2024'ün ilk iki ayında, enfeksiyonların 47 vilayetin neredeyse tamamında tespit edildiği 378 yeni vaka kaydedildi. NIID'e göre hastalığın yaşlılar üzerinde daha büyük bir risk oluşturduğu bilinirken, A grubu streptokok suşlarının 50 yaşın altındaki hastalarda ölüme daha sık neden olduğu belirlendi. Örneğin, geçen yıl temmuz ve aralık ayları arasında teşhis konulan 65 kişiden 50 yaşın altındaki 21 kişi hayatını kaybetmiştir.

Bakterinin Yayılma Yolları

STSS vakalarının çoğu streptococcus pyogenes adlı bakteriye bağlı. Bu bakteri, genellikle çocuklarda boğaz ağrısına yol açıyor ancak bazı durumlarda ciddi hastalıklarla birlikte kendini gösteriyor. Enfeksiyon, damlacıklar ve fiziksel temas yoluyla bulaş yapıyor ve yaralı cilt bölgeleri de bulaş riskini artırıyor. Uzmanlar, STSS vakalarındaki ani artışın, Covid-19 pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilişkili olabileceğine inanıyorlar. Bu dönemde insanların hijyen alışkanlıklarının ve sosyal mesafe önlemlerinin gevşemesi, enfeksiyonların yayılma hızında etkili olabiliyor. Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları profesörü Ken Kikuchi, şiddetli invaziv streptokok enfeksiyonlarında yaşanan artışın endişe verici olduğunu belirterek bu durumun Covid-19 sonrası immünolojik değişikliklerle ilişkili olabileceğini ve enfeksiyon döngüsünün netleştirilerek kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Tedavi ve Önleme

Strep A enfeksiyonları genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor ancak daha ciddi vakalarda yoğun tıbbi müdahale ve çeşitli ilaç kombinasyonları gerektiriyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için ise hijyen önlemlerine ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek önemli.