Sigara Paketleri Değişiyor: Artık Ücret Yazacak

Sigara Paketleri Değişiyor: Artık Ücret Yazacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara paketleri için önemli bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak yönetmelik değişikliğiyle birlikte artık sigara paketlerinin üzerinde fiyat bilgisi de yer alacak. Sigara, puro, sigarillo ve nargilelik tütün gibi ürünlerin üretim ve ticaretini düzenleyen yönetmelikte köklü bir değişiklik planlanıyor. Buna göre paketlerin üzerine üretim tarihi ve yeri gibi bilgilerin yanı sıra özel bir kodlama bilgisi yerleştirilecek. Yönetmelik taslağına göre tütün mamullerinin perakende satış fiyatı paket üzerinde açık bir şekilde belirtilecek. Bu bilgi, siyah zemin üzerine beyaz renkte "... TL" şeklinde yer alacak.

Üretim ve Faaliyet Belgesi Zorunluluğu

Üretim sürecinde de önemli değişiklikler öngörülüyor. Türkiye'de tütün mamulü üretimi yapabilmek için bakanlıktan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması zorunlu hale gelecek. Ürünlerin piyasaya arzı için başvuruda bulunan firmalar, ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra emisyon seviyelerini de göstermek zorunda olacak. Mevzuatta belirlenen sınırlar içinde olup olmadığına bakılarak denetimler gerçekleştirilecek.

Kayıtdışı Üretimle Mücadele

Kayıtdışı üretimle mücadele kapsamında, sigara paketleme makinesi için verilen izinler, ürün izleme sistemi kurulumu için yetkili kurumlara bildirilecek. Aynı marka ile piyasaya arz edilecek tütün mamulleri, tek bir üretici veya ithalatçı tarafından temin edilebilecek.