Türkiye 2028'de Tam Bağımsızlık İle Aşı Üretecek

Türkiye 2028'de Tam Bağımsızlık İle Aşı Üretecek

Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezi'nin inşası; Kuduz, Hepatit A, Suçiçeği ve diğer pek çok aşının ülkemizde üretilmesi için önemli bir dönemeç olacak.

Bakan Koca, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezi'nin 2025'te pilot üretime geçeceğini ve 2028'e kadar tüm aşıların yüzde 100 Türkiye'de üretileceğini açıkladı. Bu kapsamda Kuduz, Hepatit A, Suçiçeği ve diğer aşılar Hıfzıssıhha'da üretilecek. Böylelikle Hıfzıssıhha, Türkiye'nin aşı ihtiyacını karşılayacak.

Bakan Koca, sağlık sektöründeki diğer gelişmeleri de paylaştı.

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı Aile Diş Hekimliği uygulamasının 3 ilde pilot olarak başladığını belirten Koca, şehir hastanelerinin akademik yapılanması için Sağlık Akademisi kurma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Ayrıca Türkiye'nin sağlık turizmini dünya çapında tanıtmak ve yerli üretimi teşvik etmek adına önemli projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı, Türkiye'nin ilaç sektöründeki yerlileştirme çabalarını da vurgulayarak "Her 100 kutu ilacın 91'i Türkiye'de üretiliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından hizmet nitelik seviyesini en üst düzeye çıkardı. Görevlerimiz için gayret sarf ettik, eksiklerimiz olabilir, onları en kısa sürede tamamlayacağız" dedi.