Uzmanı Uyardı: Vitamin ve Takviyeler Doktor Kontrolü Dışında Kullanılmamalı!

Uzmanı Uyardı: Vitamin ve Takviyeler Doktor Kontrolü Dışında Kullanılmamalı!

Prof. Dr. Galip Ekuklu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmenin ve düzenli uyku alışkanlıklarının yeterli olduğunu hekim kontrolü olmadan vitamin ve takviyeler kullanmanın insan sağlığına zararlı olduğu belirtti. Özel bir hastalığı veya vitamin emilimi ile ilgili sorunu olmayan bireylerin, sağlıklı beslenme yoluyla ihtiyaç duydukları tüm vitaminleri doğal besinlerden alabileceklerini vurgulayan Ekuklu, "Kış aylarında bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelede C vitamini içeren besinlere biraz daha önem verilebilir. Ayrıca yeterli sıvı alımına ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ancak bilinmeyen içerikli, internetten satın alınan, 'bağışıklık sistemini güçlendiriyor' iddiasıyla herhangi bir vitamini kullanmaktan kaçınmalıyız" şeklinde konuştu. [caption id="attachment_1400937" align="alignnone" width="900"] #image_title[/caption] Ekuklu, sağlık amaçlı olarak kontrolsüz bir şekilde kullanılan vitaminlerin, aslında fayda sağlamaktan çok zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

'Kulaktan Dolma Bilgilerle İlaç Kullanmayın'

Vitaminlerin ilaçlar gibi hekim gözetiminde kullanılması gerektiğini vurgulayan Ekuklu, şu ifadeleri kullandı:
En risklisi, tamamen kontrolsüz bir şekilde, sadece kulaktan dolma bilgilerle internet üzerinden takviyeler almak. Bu durum artık küresel bir sorun haline geldi; internet üzerinden her şey satılıyor ve bu ürünlere övgü dolu ifadeler ekleniyor. 'Her derde deva' deniliyor. Ancak mantıklı bir açıklama ile bu durumu izah etmek mümkün değil. Eğer bir bitkiyi çiğnemek veya bir ürünü kullanmak her şeye iyi geliyorsa, neden bu kadar insan hastalanıyor ve tıp alanı neden bu kadar ilerlemeye çalışıyor? Eğer öyle olsaydı, bu tür ürünler insanlara sağlanır ve Kovid'e yakalanmamış olurduk; kanser veya diğer hastalıklar da ortaya çıkmazdı."

"İlaçla Zehri Ayıran Dozudur"

Ekuklu, bilimsel olarak etkileri kanıtlanmış destek ürünlerinin hekim gözetiminde kullanılabileceğini ifade etti. Bilinçsizce kullanılan vitamin ve benzeri ürünlerin sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Ekuklu, şu ifadeleri paylaştı: "Alınan her ürün, midede emildikten sonra karaciğere ve böbreklere yönlendirilir ve oradan vücut dışına atılır; atılmadığı takdirde vücutta birikerek sorunlara yol açabilir. Bu atma işlemini genellikle karaciğer gerçekleştirir. Bu nedenle karaciğer ve böbrek, bu tür ürünlere doğrudan maruz kalır. Bu organlar, başta olmak üzere vücut genelinde çeşitli sorunlara sebep olabilir. Tansiyonu artırabilir, kanı sulandırabilir ve basit bir kanama durumu kontrol edilemez hale gelebilir." "'Bitkiler ilaç üretiminde kullanılıyor' ifadesi sıkça duyulur. Ancak bu bitkiler kontrollü bir şekilde ve belirli bir dozda kullanılır. İlaçla zehir arasındaki temel fark, dozajdır. Tıpta kullanılan maddeler, zehir etkisi yapmaması için belirli bir doza kadar verilir." Ekuklu, en basit ilacın bile belirlenen dozajdan fazla kullanılmasının olumsuz etkilere neden olabileceğini vurgulayarak, "Her ilacın yaş gruplarına göre belirlenmiş bir dozu bulunmaktadır. Bilinçsizce, kulaktan dolma bilgilerle hareket edersek, bir sorunu çözmek isterken daha büyük sorunlara neden olabiliriz" dedi.