Zeytinyağında Hile Oranı Yüzde 25

Zeytinyağında Hile Oranı Yüzde 25

Türkiye genelinde zeytinyağı fiyatlarının artışıyla birlikte, Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı'nda (ÇÜMERLAB) gerçekleştirilen analizler, zeytinyağındaki hile oranının yüzde 25'e ulaştığını ortaya koydu. Gıda Mühendisi Prof. Dr. Serkan Selli ve öğretim görevlisi Onur Sevindik, yapılan analizlerin detaylarını paylaşarak tüketicilere uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Serkan Selli, bu yıl zeytinyağlarında önceki yıllara göre belirgin bir şekilde artan taklit ve tağşiş oranına dikkat çekti. Laboratuvarlarında kullanılan çeşitli yöntemlerle hileleri tespit ettiklerini belirten Selli, en sık rastlanan hilenin düşük fiyatlı bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılması olduğunu açıkladı. Bu yöntemle üreticilerin, daha yüksek fiyattan zeytinyağını satıp haksız bir kazanç elde ettiğini belirtti.

Hilelerde Kimyasal Tehlike Yok Ancak Denetim Şart!

Yapılan analizler sonucunda, hileli zeytinyağlarında herhangi bir sağlık açısından zararlı kimyasal bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Serkan Selli, ancak Sağlık Bakanlığı'nın denetimlerini sıklaştırmasının toplum sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın, tüketicilerde güven kaybına neden olduğunu ifade eden Selli, bu yıl zeytinyağı hile analizi için artan talepten bahsetti. Özellikle üreticilerden ve yüksek miktarda ürün alacak olan tüketicilerden gelen yoğun talebin, fiyat artışları nedeniyle güvenin azaldığını gösterdiğini belirtti.

Sosyal Medya Yöntemleri Etkisiz: Tek Gerçek Belirteç Zeytin Kokusu

Son dönemde sosyal medyada yayılan, mutfaklardaki kimyasalların karıştırılmasıyla zeytinyağının sahteciliğinin anlaşılmasına dair yöntemlere değinen Onur Sevindik, bu tür girişimlerin etkisiz olduğunu ifade etti. Hassas teknolojik yöntemler olmadan, zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamanın zor olduğunu belirten Sevindik, tek gerçek belirtecin ise zeytinyağında net bir zeytin kokusu olması dedi.

Şüpheleniyorsanız Analiz Yaptırı

Tüketicilere seslenen uzmanlar, eğer zeytinyağından şüphe duyuluyorsa analiz yaptırmanın önemli olduğunu vurguladılar. Sahte zeytinyağlarından kaçınmak ve sağlıklı bir tercih yapmak adına laboratuvar analizlerinin önemli bir güvence olduğunu belirttiler.