"Demokrasinin geleceği Müslümanlar'ın elinde"

"Demokrasinin geleceği Müslümanlar'ın elinde"

Ünlü Rus gazeteci ve insan hakları aktivisti Maksim Şevçenko Tataristan’ın başkenti Kazan şehrinde “Modern Rusya'da İslam'ın yeri” konulu bir konferans verdi.

Yaklaşık iki saatten fazla süren konuşmasında Rus aydın "Rus toplumunun demokratik oluşunda Müslümanların muazzam bir sorumluluğu olduğu konusunda" görüşlerini bildirdi.

Maksim Şevçenko konuşmasında "Özgürlüğü anlamak ve yaşamak her zaman kolay olamayan bir süreç olagelmiştir. Özgürlük sorumluluk gerektiriyor, ama böyle sorumluluktan kaçan pek çok kişi ve gruplar, ister bu devlet yönetimi olsun, ister dini gruplar olsun zorbalığı özgürlüğe karşı koymaya çalışmaktadırlar. Bugün biz Rusya’da yine bir taraftan devlet yönetiminin özgürlük ve demokrasiyi ayaklar altına almasına, başka taraftan ise din adına çeşitli dogmaları ve fikirleri gaye edinenlere şahitlik etmekteyiz" dedi.

Rus yazara göre özgür bir toplumda karşılıklı sorumluluk çerçevesinde diyalog için en uygun şartları sağlamak mümkündür. Özgür ve şeffaf ortamda radikallikten yana olanlar marjinal duruma düşerler, çünkü toplumun ana gövdesi onların fikirlerini dışlayacaktır.

Şevçenko, "Modern toplum çatışmaya temayül etmiyor. Onun için marjınaller ve provokatörler özgür bir toplumda başarısız olmaya mahkumdurlar. Diğer taraftan radikalleşmeyi yasaklar ve çeşitli şiddet yöntemleri ile durdurmakta mümkün değildir. Merkezi ve mahalli idareler tarafından uygulanan böyle yasaklar ve şiddet yöntemleri Rusya şartlarında Müslümanlara karşı ayrımcılık politikasına dönüşmekte, bu da toplumda diyalog ve uzlaşma ortamını yok etmektedir." ifadelerini kullandı.