Bulgaristan'da Hükümet Yine Kurulamadı

Bulgaristan'da Hükümet Yine Kurulamadı
Bulgaristan'da Başbakan Nikolay Denkov'un istifası sonrasında üçüncü kez hükümet kurma girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.

Bulgaristan'da siyasi belirsizlik sürüyor. Parlamentonun en küçük grubu olan ve Slavi Trifonov'un liderliğini yaptığı "Böyle Bir Halk Var" (İTN) partisi, hükümet kurma görevini reddetti. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, bu kez İTN'nin Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı İvaylo Vılçev'e hükümeti kurma görevini verdi. Ancak Vılçev, görevi kabul etmedi.

Cumhurbaşkanı Radev, Bulgaristan'da artık erken seçim kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, "Gelecek günlerde geçici hükümetin adayını belirlemek üzere müzakerelere başlayacağım." açıklamasında bulundu. Başbakan Denkov'un istifasının ardından en büyük gruplar olan GERB ve PP-DB İttifakı da hükümet kuramamıştı.

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Radev'in erken seçim için tarih belirlemeden önce, geçici hükümeti kurmak üzere bazı bürokratlara görev vermesi gerekiyor. Bu bürokratlar arasında Parlamento Başkanı, Sayıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Ombudsman ve Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) Yöneticisi gibi isimler yer alıyor.

Bulgaristan'daki erken parlamento seçimlerinin 9 Haziran'da Avrupa Parlamentosu milletvekilleri seçimleriyle veya daha sonraki bir tarihte gerçekleştirilmesi bekleniyor.