Mimar Mesut SEHIR

Mimar Mesut SEHIR

Giriş

Giriş aslında nedir ?

Herz Jesu Kilisesi | Almanya | Allman Sattler Wappner   Giriş Kelimesi zihnimizde belli resimler meydana çıkarmaktadır. Bazen Duvar içerisinde bir açıklık, bazen görünen sadece bir kapı kulbu yada zeminde  ufak bir geçişi simgeleyen lineer geçiş ile dış dünya ile iç mekanı birbirine bağlamaktadır. Mimari tasarım parçaları arasında belkide en fazla önem taşıyan unsurlardandır, binalarımızın girişleri. Evimizin bu bölümlerinin fonksiyonel kriterlerinin yanı sıra yapımızın ilk izlenimini oluşturmasından dolayı tasarımı ve ihtişamı da oldukça önemlidir. Gelin birlikte farklı ölçeklerde bu durumu inceleyelim …


Yapıların dış ile bağlantısı nasıl olmalı ?

İdeal şartlar altında bir yapının girişi hem peyzaj tasarımından, cadde yapısından ve binanın konumundan belli olmalıdır. Doğru kentsel yerleşim örneklerinde göreceğimiz gibi ana cadde veya sokak tarafın
dan giriş yapılır. Semt ve konumuna göre ön bahçesi olur yada yapının kullanım durumuna göre, bir meydancık olabilir. Örneğin tiyatro, opera veya müze komplekslerinde. Girişlerin aranmadan, kolay bir şekilde, hatta sizi davet edercesine tasarlanması gerçekten önemlidir. Ülkemizin yapılaşma kültüründe siteleşme çok yaygın olmasından dolayı kentlerimiz kopuk, iletişimsiz ve karmaşık bir yapıdadır. Güvenlik argümanıyla kendimizi duvarlarınların arkasına, beton kulelerin içine hapsederek mutluluğumuzu balkonumuzdaki fesleğen saksımızda arıyoruz. Şuan kentleşmemizi eleştirmek istemiyorum, onu başka bir gün ele alacağım. Ama incelediğimizde böyle bir site yapısında, aradığımız yeri bulmamız için gerçekten bir uğraş içerisinde oluyoruz. Tabiki aynı yere ikinci kez gittiğinizde bunu öğrenmiş ve belli bir süre sonra benimsemiş olacaksınız. Anlatmak istediğim bu yapılaşma site içerisinde değil, cadde veya sokak tarafından girişi olsa, hatta önünde ön bahçesi olsa, sizi buraya davet etse herşey kolay ve anlaşılır olmazmı. Ülkemizin bu durumunu değiştirmemizin zor olduğunu düşünürsek, önerilerim sınırlı kalacaktır, ama ufak değişiklikler de yeterli olacaktır …

Giriş nasıl tasarlanmalı 

Giriş belirgin olmalı. İster doğru bir yerde olsun veya olmasın, farklı bir yapı tarzı ile yada farklı malzeme kullanarak, hatta binaya bağlı bir konstruksiyon oluşturarak kendini yapı genelinden ayırmalı. Dünya üzerinde minimalist yapılarda bunun tam tersi örneklerde görmek mümkündür, ancak oradaki amaç görsel olarak cephede hiçbir öne çıkan bir olgu oluşturmamaktır. Örneğin solumuzdaki resim renk ile ve malzeme ile girişi net bir şekilde ortaya çıkarmıştır, eğer kapıda beyaz olsa idi, farkındalığı kalmayacaktı.

Giriş nasıl tasarlanmalı

Birde yapılarımızın içinde olan ulaşımımızı düşünmeliyiz. Az önce belirttiğim kurallar yine geçerlidir. Binaların içerisinde olan hol uzunlukları ve genişlikleri, ve onların ulaştıkları mekanların önemi ile orantılı olmalıdır. Örneğin bir İdari Bina içerisinde WC, Mutfak ve benzeri Odalara giden holun hem dekoratif hemde boyutsal değeri ile Müdüre giden hol ile aynı olmamalıdır. Buna aslında bir nevi iç ulaşımda hiyerarşi diyebiliriz.

Mimarlık ideal durumda insanları her anını ele almaktır
(Richard Meier)

Odalara kapı nasıl açılmalı?

Kentsel ve Bina ölçeğinde girişlerimizi inceledikten sonra birde oda ölçeğinde konumunun önemini anlamaya çalışalım.
Kullanım özelliğine göre, Kapılarınızın arkasında, bir 65-70 cm boşluk bırakmanız, yatak odalarında her zaman yerleşim açısından faydalıdır. Kapı arkasında Gardolap veya Şifonyer gibi mobilyalarınızı koyabilirsiniz. Banyo gibi mekanlarda tecrübelerime göre ortadan girilmesi daha rahat bir düzen oluşturmaktadır. Örneğin kapının karşısında Lavabo, sağında klozet, solunda ise duş olabilir. Fonksiyonel alanlarda buna benzer birçok hassas kapı ölçüleri vardır. Bunun dışında kapı açılımının içeriye doğru olması işin standardıdır. Ancak bazı özel durumlarda kullanımı etkilediği için, özellikle dar alanlarda, dışa açılan, sürme kapı gibi çözümlere gidebiliriz.

Bütün parçaların Uyum ve Bütünlüğünü elde edebilmek, hiç birşeyi çıkarmaya, eklemeye yada değiştirmeye gerek duymamamaktır.
(Leon Battista)

Toparlayalım?
 Yazımda anlatmaya çalıştıklarım bizim yaşamımızı farkında olmadan olumlu yada olumsuz etkileyen detaylardır.
Özellikle bu tarz farklı konulara el atmak istiyorum, çünkü bizi mutsuz eden küçük şeylerdir ve bunlar çok kolay bir şekilde önceden planlanarak ortadan kaldırılabilir.

Gönlümden geçen birgün Şehirlerimizde gerçekten sokaklar ile özdeleşmiş mahallelerimiz olsun. Hepimiz rahat aracımızı park edelim, bisikletlerimizle ulaşım olsun, misafirlerimiz evlerimizi ve iş yerlerimizi rahat bulsunlar. Meydan, yeşil alan ve ön bahçe alanlarını oluşturalım. En azından kentleşme anlamında doğru adımlar atmaya başlayalım …

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mimar Mesut SEHIR Arşivi