Mimar Mesut SEHIR

Mimar Mesut SEHIR

Renk ve Doku

Renkler ve Dokular nerede ve nasıl kullanılmalı?
 
İç mekan tasarımında zor olan ve insanları çok düşündüren hatta kararsızlığa sürükleyen, bir tema. Hayatımıza neşe katan renkler olduğu gibi ruhumuza huzur veren dokular da olacaktır. Öncelikli olarak renklerle neler yapabileceğimizi görelim.
 
Renkler bize ne anlatıyor
 
Renkler konusunu iki farklı açıdan ele alalım isterseniz. Birincisi kültürümüzde renklerin anlam ve ifadeleri, burada kültür derken yaşantımızda olan anlamından bahsediyorum. İkincisi ise psikolojik algılarımız üzerinden irdeleyelim. Yani daha çok bizim yaşantımız üzerinde olan etkileri. Örneğin Kırmızı, renk tonları arasında en sıcağıdır. Sembolik olarak Enerji, Aşk ve Gücü simgeler, dikkat çekici ve agresif yapısı vardır. Otomobil sektörü güçlü araçlarda bu rengi bu yüzden kullanmayı sever. Ayrıca günümüzde birçok negatif anlamıda vardır. Örneğin trafikte durmanız gerektiğini belirtir, birçok ortamda hayır, yasak veya olumsuz bir işarettir. Bazı kabilelerde veya hayvanlarda tehdit durumlarında vücudunda kırmızı işaret belirmektedir.  Tahrik edici bir yapısı da vardır, boğa güreşlerinde göreceğiniz gibi.  Bunlar kabaca Kırmızı renginin anlamı ve sembolik ifadeleri.
Bu kadar detaylı irdeledikten sonra kırmızıyı, mekanlarımızda kullandığımızda yarattığı etkiyi inceleyelim. Baskın, sıcak ve aktife eden
bir sonuç ortaya çıkacaktır. Resim A, komple kırmızı olduğu için baskın bir mekan oluşturmaktadır.  Ancak mekanınız görüldüğü gibi geniş ve tavanda, zeminde kontrast oluşturabilirseniz, rahatsız edici etkiyi hafifletebilirsiniz. Resim B’de renk hem objeler üzerinde kullanılmış, hem de beyaz ile güzel bir dikey şerit çalışması yapılmış. Bu şekilde kırmızı rengin verdiği ağırlık ortadan kalkmış ve ışığın girmesi ile birlikte keyifle vakit geçireceğiniz bir mekan olmuş. Resim C ve B birbirine çok benziyor ancak yukarıda yapılan şerit çalışması daha ferah ve hoş duruyorken diğeri düz ve küt kalmış. Kırmızı hakkında bilmeniz gereken birşey daha var, her ne kadar yatak odasına yakıştırılsa da bilimsel araştırmalar uyku kalitesini negatif yönde etkilediğini göstermektedir.  Anlattıklarımı her renk için tek tek yapmak şimdi biraz fazla olur.
Renklerin etkisini kolay bir şekilde internetten ulaşabilirsiniz… 
 

Renklerin arasında olmak sıhhatlidir. Gözü şenlendiren, Ruhu tazeler, Ruhu tazeleyen, Vücudu yeniler.
(Prentice Mulford)

 
 
Mekanlarımıza nasıl renk katmalı
 
Bu bölümde mekanlara uygulanabilecek renkler hakkında bilgi vermek istiyorum. Yatak odalarında rahatlatıcı renkler kullanmakta fayda var, en huzur veren renk bu konuda açık pastel mavisi ya da açık bir turkuaz rengi olabilir, son dönemlerde moda olan mint yeşilini de kullanabilirsiniz. Banyolarınızda özellikle karanlık ise sarı tonları sabahları keyifli olmanıza neden olacaktır. Eğer yeterince ışık alıyorsa turuncu veya yeşil tonlarında çalışmalar yapılabilir. Salonlarınız için bordo, kırmızı, mavi gibi güçlü domine eden renkleri dozunda kullanabilirsiniz. Salonlarınızda renk kullanırken mobilya tasarımlarınızı da, göz önünde bulundurunuz. Örneğin klasik bir mobilya ile bordo çok güzel yakışacaktır, modern tarzda bir mobilya eğer ahşap tonlarıda var ise yukarıda belirtiğim renklerle kombine etmeniz için daha iyi bir göze ihtiyacınız var. Mutfağınızda kesinlikle yeşil yada turuncu olmasını öneriyorum. Aktif ve doğallığı simgeleyen renkler hem iştahınızı açacaktır hemde enerjinizi yükseltecektir. Çocuk odalarında ise rengârenk çalışabilirsiniz. Çocuklarınızı kesinlikle, genel olarak yapıldığı gibi erkek açık mavi, kız pembe gibi günümüzün yargıları ile yetiştirmeyiniz. Birçok renk olmasını öneriyorum, çünkü gelişimleri açısından dünyaya daha pozitif daha renkli bakmaları psikolojik gelişimlerine de olumlu etki edecektir. Evet Renkler bizi mutlu veya mutsuz hissettirecektir. Son dönemlerde birçok kurumsal Şirketlerde, Hotellerde veya buna benzer yapılarda, sadelik adı altında mekânlar birbirine benzer şekilde, antrasit, gri, bej vizon gibi kalıplaşmış veya beğenilmiş renklerde tasarlanmaktadır. Sadelik güzeldir severim, ama bu düşünceyle renklerden uzak durmak doğru değildir. Sebebi ise doğada yaratılan her şey bir amaca hizmet etmesine rağmen, yani her varlığın rengi yapısı ve iskeleti bir kullanım içerisinde olmasına rağmen ki bu durumda sadelikten bahsedebiliriz, rengârenktir. Her zaman doğa mükemmel uyumu bize göstermiştir ve gösterecektir, bu doğrultuda örnek almamız gerektiğini düşünüyorum.
 

Tecrübe bize her bir rengin özel bir hissiyat uyandırdığını gösteriyor
(Johann Wolfgang von Goethe)

 
Doku üzerinde Renkler
 
Farklı doku, canlı cıvıl cıvıl renkler özellikle bizim kültürümüzde var olan bir olgu. Değişik kumaş türleri ile ince yumuşak ya da sert ve kaba yüzeyler oluşturabilirsiniz.
Çeşitli Metaller ile birlikte soğuk, keskin ve muntazam mekânlar yaratabilirsiniz. Bunun yanı sıra ahşap renkleri, hareleri ve yüzeyindeki pürüzler kendimizi daha doğal ve sıcak ortamda hissetmemizi sağlayacaktır. Doğal taşlar ile mekânlarınızda çok özel oluşumlar çıkartabilirsiniz. Neden Renk ile Doku aynı yazıda ele aldım. Çünkü bazı malzemeler demekte fayda, o kadar güzel meydana çıkıyor ki, örneğin mermer veya paslanmış bir metal levha. Bu renk ve dokulara asla ulaşamazsınız. Malzemeleri ve onların ileride oluşturacağı patineleri, renk değişimlerini hayallerimize eklememiz gerekiyor. Beklentilerimizin yanlış yönde ilerlememesi için. Dokular renklere aslında hayat katan unsurlardır. Oluşturduğunuz ortamdaki atmosferin daha sıcak ya da soğuk algılanmasını sağlayan ve her insan tarafından iç güdüsel olarak bilinen ve hissedilen bir gerçektir.
 
Birçoğumuz zaten benim anlattıklarımı görüyor, bazılarımız fark ediyor bazılarımız görmesine rağmen devamını geliştirmiyor. Bunları sadece bir hatırlatma olarak düşünmenizi rica ediyorum. Çünkü hepimiz hayatımızda en az bir kere bile olsa bahsettiğim tarzda mekânlarda bulunmuşuzdur.  Asıl ilginç olanı renkli ve dokulu olan mekânlar içerisinde hissettiğimiz anılar daha canlı, daha akılda kalıcı olacaktır…
  

Harmoni ve Kontrast renklerin içerisinde gizlidir, kendiliğinden birbiriyle etkileşen
(Vincent van Gogh)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mimar Mesut SEHIR Arşivi

Giriş

03 Ağustos 2015 Pazartesi 12:45