Obama'dan Putin'e Suriye, Azerbaycan ve Ukrayna telefonu

Obama'dan Putin'e Suriye, Azerbaycan ve Ukrayna telefonu

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla aradı.

Telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Beyaz Saray, "Obama, Putin’in Azerbaycan ve Ermenistan başkanlarıyla yapacağı görüşme öncesinde, iki ülke arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorununun çözümü hakkında konuştu" dedi. ABD’nin, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Rusya ve Fransa ile çalışmaya hazır olduğu belirtildi.



İki lider, görüşmede Suriye konusunu da detaylı olarak ele aldı: "Obama, Rusya’nın Suriye rejimine baskı yapmasını ve bu sayede Suriye'de kalıcı bir şekilde rejimin sivillere saldırılarının sonlanmasının öneminden bahsetti ve bunun Suriye’de taraflar arasında varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının esaslarından biri olduğunu hatırlattı."

Liderler, Suriye’de terör örgütü IŞİD ve El-Nusra’yı ortadan kaldırmak konusundaki çabaların devam etmesi yönünde mutabık kaldı. Görüşmede, Suriye’de siyasal geçiş arayışları ve kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaşımı konuları da ele alındı.

Ukrayna konusunda ise Başkan Obama, Putin’e Ukrayna’nın doğu kısmındaki çatışmaların artmasını engellemesi ve Minsk anlaşmasının gereklerini yerine getirmesinin önemini vurguladı.