Pontus gösterisinde vekile saldırı

Pontus gösterisinde vekile saldırı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Yeni Demokrasi Partisi (ND) Milletvekili eski Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgos Kumuçakos, aşırı sağcı grupların saldırısına uğradı.


Pontuslu Rum Derneklerinin, Yunanistan eğitim Bakanı Nikos Filis'in, "Türkler Pontuslu Rumlara soykırım yapmadı" şeklindeki açıklamalarını protesto amacıyla Sintagma Meydanı'nda düzenlediği gösteriye katılan Kumuçakos'a, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi üyesi oldukları ileri sürülen bir grup küfür ederek sözlü saldırıda bulundu.

"Serseri, hain politikacılar" şeklinde sloganlar atan saldırganlar daha sonra su şişeleri fırlatarak tekme ve yumruklarla saldırıya geçti. Yaşanan arbedede yumruk darbeleriyle yüzü yaralanan ve elbiseleri parçalanan Kumuçakos polislerin yardımıyla Parlamentonun avlusuna sığındı.

Kumuçakos, olay sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırının nedenini bilmediğini belirterek, "Ben yıllarca diplomat olarak Pontus davasına hizmet ettim. Bu şekilde milli davalara hizmet edilmez, sadece özel ve siyasi amaçlara hizmet edilir" dedi. Eğitim Bakanı Nikos Filis ise olayla ilgili yaptığı açıklamada, Kumuçakos'a geçmiş olsun dileğinde bulunarak, saldırıyı gerçekleştirenleri ND lideri Evangelos Meymarakis'in açıklamalarıyla kışkırttığını belirtti.

Filis, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, "Türklerin Pontuslu Rumlara soykırım yapmadığı" yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Filis'in bu açıklamaları başta ana muhalefetteki ND olmak üzere, siyasi partinin sert tepkilerine neden olurken, Pontuslu Rum dernekleri Filis'i Yunan milli çıkarları için "tehlikeli adam" ilan etmişti.