Rumlardan Bm’ye Türkiye’ye Müdahale Talebi

Rumlardan Bm’ye Türkiye’ye Müdahale Talebi

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndererek Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya aldığı konusunda bilgilendirdiği ve Türkiye’nin açıkladığı şekilde sismik araştırmalar gerçekleştirmekten vazgeçmesi için Ban’ın müdahalede bulunmasını talep ettiği ifade edildi.
Alithia ve diğer gazeteler Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB)” yer alan parsellerde sismik araştırma gerçekleştireceğini duyurması ve bir “Navtex” açıklamasının ardından Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine katılımını askıya alan Kıbrıs Rum tarafının bu kararını BM Genel Sekreteri Ban’a mektupla bildirdiğini yazdı.
Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ban’a gönderdiği 6 Ekim 2014 tarihli üç sayfalık mektubunda Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde sismik araştırmalar gerçekleştirme kararından vazgeçmesi için Ban’ın girişimde bulunmasını talep ettiğini yazdı. Habere göre mektupta Anastasiadis, Türkiye’yi ikna edebilme konusunda BM’ye ve BM’nin iyi niyet misyonunu destekleyen hükümetlere zaman tanımak için Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla BM şemsiyesi altında 9-10 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği görüşmelere katılımını erteleme kararı aldığını ifade etti.
Türkiye’nin tehditlerinin tüm müzakere sürecini raydan çıkarabileceği iddiasında da bulunan Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini ileri götürerek kişisel iyi niyetini ve iradesini kanıtladığını öne sürdü.