Savcının ölümünde şok detay!

Savcının ölümünde şok detay!

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki AMIA Yahudi merkezine 1994’te düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili soruşturmada Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’i ve Dışişleri Bakanı Hector Timerman’ı, saldırının sorumlusu olduğu öne sürülen İran ile konuyu örtbas etmek için gizlice anlaşmaya varmakla suçlayan Savcı Alberto Nisman’ın şüpheli ölümüyle ilgili tartışma sürüyor. Savcılık ilk inceleme ve otopsi sonuçlarına dayanarak, hafta başında evinin banyosunda başından vurulmuş şekilde bulunan Nisman’ın intihar ettiği sonucuna varmıştı. Geride bir intihar notu bırakmayan Nisman’ın elinde, silahı kendisinin ateşlediğini gösteren barut izine de rastlanmaması şüpheleri artırmıştı. Savcıyı tanıyanlar ve eski eşi, Nisman’ın kesinlikle öldürüldüğü yönünde görüş bildirince olayı soruşturan yetkililer incelemeyi derinleştirdi ve çok ilginç bir ayrıntıya ulaştı.

Yan dairedeki ‘yabancı’

İlk olarak savcının annesi tarafından olay yerine çağrılan çilingirin ifadesine başvuruldu. Walter adındaki çilingir, ‘Ana kapı bilgisayarlı şifre ile kapalıydı onu açamadım. Ama arka odadaki yangın merdiveni kapısı açıktı. Birkaç dakikada isteyen herkes o kapıyı açabilir’ diye konuşunca şüphe büyüdü. Ancak asıl polisin odanın havalandırmasında yaptığı inceleme büyük yankı uyandırdı. Bir insanın sığabileceği genişlikteki havalandırmanın yan daireye kadar uzandığı tespit edildi. Hatta burada ayak ve parmak izlerine rastlandığı ve bunların incelenmek üzere Adli Tıp’a gönderildiği açıklandı. Yan dairedeki kişinin kimliği gizli tutulsa da yerel medya bu kişinin bir yabancı olduğunu yazınca şüpheler daha da büyüdü.

‘İntihar etmedi!’

Ve son olarak Başkan Kirchner’in yaptığı açıklama ile bomba patladı. Savcı Alberto Nisman’ın ölümüyle ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Christina Kirchner savcının ‘intihar etmediğini’ söyledi.

‘Patronun emriyle sizi arıyorum’

Nisman, Başkan Kirchner ve Dışişleri Bakanı Timerman’ı İran ile anlaşıp, petrol karşılığı soruşturmanın örtbas edilmesi ile suçluyordu. Ölmese bu konuda hazırladığı 300 sayfaya yakın iddianameyi mecliste milletvekillerine dağıtacak ve bir sunum yapacaktı. Onun yerine bir başka savcı iddianameyi dün açıkladı. İddiaların telefon tapeleriyle de desteklendiği görüldü. Arjantinli yetkililer ile İranlılar arasındaki telefon görüşmelerinin Arjantin Gizli Servisi tarafından kayda alındığı ortaya çıktı. Buna göre Arjantinliler, Tahran ile yaptıkları görüşmelerde, ‘Kadın patronun (Woman boss) emriyle arıyorum’ diyerek söze giriyorlar. Burada kastedilen kişinin Devlet Başkanı Cristina Kirchner olduğu iddia edildi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

1- Savcı intihar ettiyse elinde silahın ateşlenmesi sonucu oluşan barut izi nereye kayboldu?

2- Nisman ölümü düşünüyorsa neden pazartesi günü için bir alışveriş listesi hazırladı?

3- İki silahı olmasına rağmen savcı neden yardımcısından korunmak için yeni bir silah istedi?

4- Havalandırma deliğinin açıldığı yan dairede oturan ‘yabancı’ kişi kim?

5- Madem intihar etti neden herhangi bir intihar notu bırakmadı?

6- Son 24 saat içinde konuştuğu herkese mecliste başkanı hedef alan sunumu için heyecanını dile getirirken neden intihar etmiş olsun?

7- Neden ‘Ben bu işin içinden sağ çıkamaya-cağım’ diyordu?