Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Burada terör kokusu var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Burada terör kokusu var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15-16 Kasım tarihlerinde Bali'de düzenlenecek 17'nci G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Endonezya'ya gitmek üzere havalimanına gitti. Burada açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taksim'de gerçekleşen patlama ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Taksim'de meydana gelen patlamayla ilgili "16.20 sularında İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Hain saldırının hemen akabinde olay yerine hemen emniyet ve sağlık birimleri sevk edilmiş yaralılarımızın süratle çevredeki hastanelere intikali sağlanmıştır. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındakileri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye'yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz İstiklal Caddesi'ndeki olayın önündeki ve arkasındaki olayın önündeki ve arkasındaki tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. İstanbul Valimizden intikal eden rakam 4'ü olay yeri 2'si ise hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayımız ise, 53. Bunun dışında çizikti vesaire gibi farklı rakamlar gelebilir. Bu rakam valimizden bizzat aldığım rakamdır. Bunlar üzerinde de hastanelerde gerekli müdahaleler yapılmıştır. Yapılıyor. Öyle zannediyorum ki, kısa zamanda bu vatandaşlarımız da taburcu edilecektir" ifadelerini kullandı. 

'TOPARLANMA DAHA GÜÇLÜ TOPARLANMA ANA TEMASI' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Bali'de düzenlenecek17'nci G-20 liderler zirvesine hareket etmek üzere yola çıkıyoruz. Bu seneki zirve birlikte toparlanma, daha güçlü toparlanma ana teması altında icra edilecek. Türkiye olarak salgının sağlıkla ilgili boyutunun atlatıldığı bu dönemde birlikte toparlanma anlayışıyla yürütülen çalışmalara yoğun katkı sağladık. Küresel gündemin en üst sıralarında yer alan gıda ve enerji güvenliği zirvenin de temel başlıkları olarak tespit edilmiştir. Özellikle koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı günlük hayatımızı doğrudan etkileyen bu kritik başlıkları ilk sıraya yerleştirdi. Neticede yaşanan küresel enflasyon dalgası tüm ekonomileri derinden sarsarken resesyon tehdidine de beraberinde getirdi. Antalya bildirimizde diğer hususların yanı sıra gıda israfının azaltılması noktasında 20'ler grubu olarak taahhütte bulunmuştuk. Dönem başkanlığımız sırasında G-20 tarihindeki ilk enerji bakanları toplantısını düzenlemiş ve meselenin ehemmiyetine dikkat çekmiştik. Aradan geçen sürede ülkemizin 7 yıl önce gündeme taşıdığı hususların ne kadar yerinde ve isabetli olduğu görülmüş oldu. Gıda krizinin önüne geçilmesi amacıyla Rusya-Ukrayna ve Birleşmiş Milletlerle birlikte Karadeniz'de tahıl koridoru girişimini hayata geçirdik. Bu sayede 10 milyon tondan fazla tahılın dünya pazarına ulaşmasını temin ettik. Sürecin devam etmesi için gayretlerimizi sürdürürken tahılın başta Afrika olmak üzere en çok ihtiyacı olan ülkelere ulaştırılması için de çaba sarf ediyoruz. Bali'de mevkidaşlarımızla görüşmelerimizde bu konunun üzerinde hassaten duracağım. Özellikle, Cibuti, Sudan, Somali gibi fakir tahıla ciddi manada ilgisi olan bu ülkelerle Afrika'nın diğer ülkelerine bu tahılı, gübreyi ulaştırmak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ENERJİ KRİZİ ÇÖZÜMÜNDE ANAHTAR KONUMDA OLDUĞUNU HATIRLATACAĞIM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin yaşanmakta olan enerji krizinin çözümü bakımında da anahtar konumda olduğunu hatırlatacağım. Zirve gündeminin ikinci ana maddesini sağlık başlığı oluşturuyor. Salgın döneminde yaşananlar, küresel sağlık sistemindeki açlıkları yetersizlikleri ve adaletsizlikleri gözler önüne serdi. Aşıya zamanında erişemediği veya asgari sağlık hizmetini alamadığı için yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Gelişmiş ülkelerin dahi bocaladığı o ülkelerde Türkiye olarak hem içerde hem de yurt dışında son derece başarılı bir sınav verdik. 2002'den beri sağlık alt yapımıza sağlık hizmetlerinin kalitesine ve sosyal güvenlik sistemimize yaptığımız yatırımlarla müspet neticeleri görme fırsatını bulduk. Bu güçlü birikimi Health Türkiye markasıyla uluslararası arenaya taşıyor, vatandaşlarımızla beraber tüm insanlığın hizmetine sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

'İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "G-20 toplantılarında Türkiye'nin tecrübeleri ışığında atılacak adımların hazırlıklarımızın neler olması gerektiğini ifade edeceğiz. 3'üncü ana gündem maddesi dijital dönüşümdür. Dijital dönüşüm konusunda da bu sene kapsayıcılık teması ön plana çıkıyor. Bu noktada da kimseyi dışarıda bırakmayan bir yapının temellerinin nasıl atılması gerektiği yönünde fikir teatisinde bulunacağız. Ülkemizin elektronik devlet ve dijital dönüşüm çalışmalarında yakaladığı başarıyı muhataplarımızla paylaşma imkanı elde edeceğiz. Zirve marjında ayrıca mevkidaşlarımla ikili görüşmeler de yapacağım. Ev sahibi Endonezya'nın Cumhurbaşkanı değerli kardeşim ile de yarın daha kapsamlı şekilde görüşeceğiz. Stratejik ortaklık temelinde geliştirdiğimiz derin tarihi bağlara dayalı ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele alacağız" diye konuştu.

'TERÖR KOKUSU VAR'

Toplantıda gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Erdoğan, Taksim'deki patlamanın terörle bağlantısına ilişkin soruya, "Şu an itibariyle ilk incelemelerde, kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibariyle oradaki kaçışmalar falan. Bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında ilk tespitler. Gerek İstanbul Emniyet Müdürümüz gerek kamera incelemeleri bunlar devam ediyor. Bunların sonunda nihai kararı inşallah vereceğiz" yanıtını verdi. 

'BİDEN İLE GÖRÜŞME DURUMUMUZ OLURSA KENDİSİYLE KONUŞACAĞIZ'

"FETÖ'yü Biden saklıyor" cümlesine ilişkin, Biden ile görüşme olacak mı sorusuna da Erdoğan, "İfadelerimizi yanlış merkezlere çekme gibi bir durum oluyor. Amerika'da saklandığını veya bu adamın özellikle gizlendiğini orada Amerika yönetiminin her türlü desteği verdiğini zaten geçmişten bu yana hep söyledik. Bunu Biden'ın kendisine başkan yardımcısı olduğu zaman da söylemiştim. Bizden Papaz'ı istedik verdik, sizdeki papazı da siz verin demiştik ama maalesef bunlara hem biliyorsunuz orada kart ile izni de veriyorlar. Orada yaşama imkanı da bunlara sağlıyorlar. Yaşamını sadece kendisi değil avenesiyle birlikte Amerika'da sağlıyor. Yanındaki terör örgütünün bağlantılısı olanlarla birlikte yaşamlarını Amerika'nın değişik eyaletlerinde başta Pensilvanya olmak üzere sürdürüyorlar. Bu defa Sayın Biden ile bir görüşme durumumuz tekrar olursa bunu da kendisiyle konuşacağız" diye konuştu. 

'GÖZLEMCİ ÜYE OLMASI ÖNEMLİ BİR ADIMDIR'

Kıbrıs'ın gözlemci üye olmasıyla ilgili yöneltilen soruya da Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin özellikle Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci üye olarak kabul edilmiş olması burada önemli bir adımdır. Şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olmasının altını güçlendireceğiz. Bu şekilde adımları atarak yola devam edeceğiz. Şu anda Kuzey Kıbrıs'ta gerek parlamento binasının yapımı gerek Cumhurbaşkanlığı binasının yapımı bütün bunlarla beraber bir adım atılıyor. Bunların hepsi Kuzey Kıbrıs'taki gelişmeleri çok daha güçlendirmeye yönelik adımdır. Altyapıyı da üst yapıyı da Kuzey Kıbrıs'ta farklı adımlar atacağız. Avrupa Birliği ne demiş? Nasıl bakıyor. Bizi bunların hiçbirisi ilgilendirmez. Biz nasıl bakıyoruz? Bu önemlidir. Bizim bakış açımız belli. Bunu orada ifade ettik. Orada Türk Devletleri Teşkilatı liderleriyle mutabık kaldık ama ondan önce de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklamamızı yaptık. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığımız açıklama geleceğe bir ufuktur. Süreç devam ediyor. Temennim odur ki, Kuzey Kıbrıslı kendine sahip çıksın" dedi. 

'TÜRKMENİSTAN ZİYARETİMİZ OLACAK' 

"Rusya G-20'de Türkiye ile enerji alanında yeni girişimler başlatacaklarını duyurmuştu. Enerji merkezi olma konusunda yeni bir adım mı atılacak?" Sorusunu da Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Gerek Sayın Putin gerek sözcüleri hepsi bu açıklamayı zaten yaptılar. Türkiye'nin enerjide de bir hub olması konusunda da açıklamalar yapıldı. İnşallah bu atılacak adımlarla birlikte Türkiye gerçekten gerek batıya gerek bütün çevreye bir hub olarak buradan doğal gazda bir dağıtımın yapılması, enerjide aynı şekilde bir dağıtımın yapılması ve bütün bunlarla beraber inşallah önümüzdeki ayın başlarında filan bir Türkmenistan ziyaretimiz olacak. Türkmenistan'da gerek Türkmen başıyla gerek İlham Aliyev kardeşimle bir araya geleceğiz. Gelişmeyi değerlendireceğiz. Temenni ediyorum ki oradan alacağımız neticede bu konularda güzel gelişmelere vesile olacaktır."