Dul ve Yetim Aylıkları 2024 Yılında Yükseldi! İşte Yeni Fiyatlar

Dul ve Yetim Aylıkları 2024 Yılında Yükseldi! İşte Yeni Fiyatlar

Dul ve yetim aylıkları, 2024 yılında yapılan zamlarla birlikte önemli bir artış gösterdi. Yapılan açıklamaya göre emekli maaşlarındaki yüzde 37.57'lik artışa refah payı eklenerek yüzde 42.60 seviyesine çıkarıldı. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı 10.000 TL olarak belirlendi. Dul ve yetim aylıklarında da emekli maaşlarındaki artışlar baz alındı. Vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda yüzde 50 oranında aylık ödeme yapılıyor.

  • Yüzde 25 Hissesi Olanlar: 2.500 TL
  • Yüzde 50 Hissesi Olanlar: 5.500 TL
  • Yüzde 75 Hissesi Olanlar: 8.500 TL
Bu tutarlar, belirtilen oranlarda yapılan zamlar sonrası alınacak yeni ödeme miktarlarını yansıtmaktadır.

Kimler Dul ve Yetim Maaşı Alabilir?

Dul ve yetim aylıkları, vefat eden sigortalının eşine ve çocuklarına yönelik bir destek olarak sağlanır. Bu aylıklar, cinsiyet ayrımı yapmaksızın hak sahiplerine sunulur. Dul aylığı, Medeni Kanunlara uygun evlilik bağı şartını taşıyan eşe bağlanırken, yetim aylığı ise çocuklara yöneliktir.

Maaş Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Dul ve yetim aylığı için başvurular, ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılabilir. Başvuruların ardından hak kazanılan aylıklar, sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında ödenir. Ancak sigortalının prim borcu varsa ödeme için borcun tamamının ödenmesi gerekir.