Konya’dan sonra bir vahşet görüntüsü de İstanbul’dan

Konya’dan sonra bir vahşet görüntüsü de İstanbul’dan

İstanbul’da Ümraniye Belediyesine ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde bir hayvan koruma gönüllüsünün kaydettiği görüntülerde, barınağa getirilen hayvanlarla ilgilenilmediği, hayvanların elverişsiz koşullara maruz bırakıldığı ve acı çekerek öldükleri ortaya kondu. Birçok hayvanın ise uyutulduğu iddia edilirken bu iddiaları sormak için aradığımız Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğündeki görevli, “İddialar doğru değil. Bütün hayvanseverler geçen hafta geldi, müdür bey gezdirdi, dolaştırdı. İddialar yalan” dedi.

“Hayvanlar birbirlerini parçalamaya başladı”

 Ümraniye’de yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, hayvanına çip takmayan, kayıt ettirmeyenlere para cezası verileceğinin söylenmesinin ardından hayvanların sokaklara terk edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Ben düzenli olarak barınağa gelip gidiyorum. Bu süreçten sonra barınağa hayvan terk edilmeye başlandı ve terk edilen ‘yasaklı ırk’ların çıkışı, sahiplendirilmesi kesinlikle yasak. Bizim barınağın kapasitesi de çok fazla değil. Bu terk etmelerden sonra barınak kapasitesini aştı. 5-10 tane pitbull gibi ‘yasaklı ırk’ diye tabir edilen hayvanı bir arada tutmak zorunda kaldılar. Barınak ortamı zaten hayvanları strese sokuyor yani en uysal hayvan bile o ortamda saldırgan olabiliyor. Hayvanlar birbirini parçalamaya başladı.”

“Bir kısmı uyutuluyor”

Hayvanların uyutulduğunu iddia eden mahalleli, “Hayvanlar birbirini öldürüyor. Yeri genişletelim, bir şekilde çözüm bulalım dedik ama duyduğumuza göre baskı yapılınca yetkililerin ‘saldırgan’ olanları uyuttuğunu öğrendik. Kışın soğuktan ölüyorlar çünkü ısıtma sistemi yok. Kavgada birbirlerini parçaladıkları için ölen hayvanlar da var. Bu gerçekten vahşet, çözüm üretilmesi lazım” dedi.

“Dışkıların içinde yatıyorlar”

Yerde yatan kediler.

Düzenli olarak barınağa gittiğini belirten bir hayvan koruma gönüllüsü ise hayvanların kötü bir ortamda kaldığını şu sözlerle ifade ediyor:

“Burası kedi ve köpeklerin geçici bakımevi; hayvanların kısırlaştırıldığı, tedavilerinin yapıldığı bir yer. Bütün bunlardan sonra hayvanın alındığı yere bırakılması lazım ama yasa gereği ‘yasaklı ırk’lar da var. Ben belirli aralıklarla gidiyorum. Ziyaret saatinde gittiğimiz halde padokların içinde fazlasıyla dışkı var, hayvanlar dışkılarının içinde yatıyor ve dışkıları da kanlı. Hayvanların yatacakları sıcak bir alan yok, ıslak fayansların üzerinde yatıyorlar, kuru zemin yok” dedi.

“Birbirlerini öldürmeleri izleniyor”

Gittiklerinde bir köpeğin öldüğünü gördüklerini, yetkililere sorduklarında da “Pitbullar saldırgan, birbirlerini öldürüyor” yanıtını aldıklarını söyleyen hayvan koruma gönüllüsü, “Peki neden kimse buna engel olmuyor? Kimse müdahale etmemiş. Birbirlerini öldürmeleri izleniyor. Bu bir vahşet. Hayvan barınakları ölüm kamplarına dönüşmüş durumda” dedi.