Seçim Yasakları 21 Mart'ta Başlıyor!

Seçim Yasakları 21 Mart'ta Başlıyor!

21 Mart Perşembe günü itibarıyla, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi için propaganda serbestliği ve seçim yasakları başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre oy verme gününden önceki 10'uncu gün olan Perşembe sabahı başlayacak olan bu dönem, oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak. Ayrıca mabetler, okullar, askeri tesisler ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yasağı devam edecek.

Siyasi Partilerin ve Bağımsız Adayların Propaganda Hakkı

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 30 Mart 2024 saat 18.00'e kadar çeşitli yöntemlerle propaganda yapabilecekler. Bunlar arasında yazılı basında ilan ve reklam, internet sitesi açarak, sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda bulunuyor. Oy verme gününden önceki 10 gün içinde siyasi partilerin veya adayların lehine veya aleyhine vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması yasak olacak. Ayrıca hoparlörle propaganda yapılabilecek ancak halkın huzur ve rahatını bozmamak kaydıyla ve başka bir parti veya bağımsız aday adına yapılan toplantıları rahatsız etmeyecek şekilde.

Oy Verme Saatleri ve Aday Listesi

Oy verme saatleri, güneşin batış saatini dikkate alarak belirlendi. Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri bir saat öne çekilirken diğer illerde oylar 08.00-17.00 saatlerinde kullanılacak. 34 siyasi partinin katılacağı seçimde, partilerin oy pusulasındaki sıralaması da belirlendi. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı ise 24 Mart Pazar günü tamamlanacak.

En Fazla Aday İstanbul'da

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 49 aday yarışacak, bunlardan 22'si siyasi parti, 27'si bağımsız aday. İstanbul'u 29 adayla Gaziantep, 28 adayla Malatya izleyecek. Ankara'da ise 19'u siyasi parti, 5'i bağımsız olmak üzere 24 aday yarışacak.