Sınır kapısındaki rüşvet operasyonunda 5 tutuklama

Sınır kapısındaki rüşvet operasyonunda 5 tutuklama

Edinilen bilgiye göre, Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce, İpsala Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nde bazı görevlilerin kargo firmalarının sorumluları ile ilişki kurarak sahte ürünler taşıyan araçların kontrole tabii tutulmadan sorunsuz olarak yurt dışına çıkışını sağladıkları, bunun karşılığında maddi menfaat elde ettikleri şüphesi üzerine, İpsala Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 13 Mart 2015 tarihinde teknik ve fiziki takip başlatıldı.

TEKNİK VE FİZİKİ TAKİP 4 AY SÜRDÜ

İpsala Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 4 ay önce başlatılan teknik ve fiziki takibin ardından, tespit edilen muhafaza memurlarının maddi menfaat temin ettikleri kargo firmalarının araçlarını kontrole tabii tutmadan hızlı bir şekilde çıkış işlemlerini sağladıkları, 25 ayrı aracın bu şekilde yurt dışına çıkışının sağlandığı, kendilerine menfaat sağlamayan ve ilişkili oldukları firmalara rakip olan firmaların araçlarının yurtdışına çıkışlarında ise keyfi uygulamalar ile zorluk çıkardıkları, bu durumu da yine menfaate çevirmek için birlikte hareket ettikleri tespit edildiği bildirildi. 7 Mayıs 2015 günü yapılan operasyon ile 9 muhafaza memuru ile bu şahıslara rüşvet verdikleri değerlendirilen 7 kişi gözaltına alındı. Gümrük muhafaza memurlarına rüşvet verdiği değerlendirilen şahıslardan M.K. isimli şüpheli ifadesi alındıktan sonra aynı gün emniyetten serbest bırakıldı.

5 GÜMRÜK MUHAFAZA MEMURU TUTUKLANDI

9 Mayıs 2015 günü İpsala Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilen 15 şüpheliden muhafaza memurları Ö.K., A.K.Y., A.Ç. ve M.Ç. Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden muhafaza memurları E.K., H.U., O.A., M.U., M.Y. tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

KARGOCULAR KEFALETLE SERBEST BIRAKILDI


İpsala Sınır Kapısı’nda gerçekleştirilen operasyon kapsamında gümrük muhafaza memurlarına rüşvet verdikleri değerlendirilen G.K., X.İ. hakkında 60 bin TL kefalet karşılığında, M.A.Ö, İ.A., M.A., T.Y. hakkında 25 bin TL kefalet karşılığında adli kontrol tedbiri uygulandığı belirtildi.

"SUÇ GERÇEKLEŞMİŞTİR, NAKIS TEŞEBBÜS DÜZEYİNDE KALMAMIŞTIR"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, İpsala Sınır Kapısı’nda gümrük memurlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak, "3-4 aylık takibin sonucunda bir rüşvet ve görevi kötüye kullanma hususiyeti ortadadır. Suç gerçekleşmiştir. Nakıs teşebbüs düzeyinde kalmamıştır" ifadelerini kullanmıştı.