"Türkiye’nin ne söyleyeceğini duyacağız"

"Türkiye’nin ne söyleyeceğini duyacağız"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, bu Sabah Rum Başkanlık Sarayında bir araya geldi. Lavrov’un temaslarının gündeminde, Kıbrıs sorunu ile müzakerelerin gidişatı, Suriye krizi, aynı zamanda çeşitli ikili ve uluslararası konuların bulunuyor. Anastasiadis, lavrov görüşmesinde açıklama yapılmadı. Lavrov daha sonra Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bir araya geldi. Görüşme sonrası Lavrov ve Kasulidis ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

LAVROV “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ ASLA ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye ile Rusya arasındaki uçak kriziyle ilgili, Rus lider Vladimir Putin ile kendisinin defalarca pozisyonlarını dile getirdiklerini söyledi. Türk Jetleri tarafından uçaklarının düşürülmesinin hemen ardından Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüklerini söyledi. Kendisinden Şu ana kadar Türk makamlarınca resmi olarak açıklamalarında bahaneler dışında farklı bir şey duymadıklarını söyledi. Lavrov Bundan sonra Türkiye Rusya ilişkileri eskisi gibi olmayacağını kaydetti ve ”Belgrad’da AGİT zirvesinde Türkiye’nin ne söyleyeceğini duyacağız” dedi. Suriye kriziyle ilgili Viyana'da varılan siyasi çözüm uzlaşısının önemli olduğunu vurgulayan Lavrov, Kıbrıs Rum yönetimine ise, uçak krizi ve terörle mücadele konusunda Rusya'ya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

RUM DIŞİŞLERİ BAKANI KASULİDİS: KIBRIS KONUSUNDA SON GELİŞMELER KONUSUNDA BİLGİ VERDİK

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de Lavrov’un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rusya İle Güney Kıbrıs’ın diyaloglarının eskiden belli iyi olduğunu ve bunun devam edeceğini kaydetti. Kıbrıs Konusunda Lavrov’a son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini söyleyen Rum Bakan, Lavrov’un Kıbrıs konusundaki tutumlarına destek verdiklerini kaydetti. Türk jetleler inin Rus uçağının düşürmesi konusunda Türkiye’nin haksız olduğunu vurgulayan Rum Bakan Rusya’nın tepkisinin haklı bir tepki olduğunu söyledi.

İLİŞKİLER ESKİSİ GİBİ OLMAZ

Lavrov, Türkiye'nin ilişkileri düzeltmek için yapması gerektiği konusunda, "Liderimiz Putin de birçok kez açıkladı. Uçağımız düşürüldükten sonra ilişkilerimiz bir daha eskisi gibi olmaz. Türkiye ne yapar ne yapmaz bilemeyiz. Ama ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Bunu sadece Türkler değil tüm ülkeler biliyor. Çavuşoğlu'nun görüşme teklifini reddetmedim. Neler anlatacak kendisinden Belgrad'da dinleyeceğiz" diye konuştu.

Suriye kriziyle ilgili Viyana'da varılan siyasi çözüm uzlaşısının önemli olduğunu vurgulayan Lavrov, Kıbrıs Rum yönetimine ise, uçak krizi ve terörle mücadele konusunda Rusya'ya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.