Dr. Emel ADAMIS

Dr. Emel ADAMIS

Çalış - kazan - gez - öğren - kendini geliştir

WORK & TRAVEL PROGRAMI

Bu haftadan itibaren birkaç hafta boyunca köşe yazılarımı yabancı dil eğitimine yönelik farklı fırsatlara ve program desteklerine ayırmak istiyorum. Aktif, dinamik, heyecanlı olup ya da olmak isteyip, hem de farklı neler yapabilirim diyenler, bu hafta başlıyoruz. Takipte kalın.

Kimler Katılabilir?

Bahsetmek istediğim ilk konu olan “Work & Travel Programı”, ABD Devlet Bakanlığı (Department of State) tarafından düzenlenen ve yetkilendirdiği program sponsorları tarafından organize edilen kültürel bir değişim programıdır. Bu program, öğrencilere, boş olan yazlarını Amerika’da değerlendirerek uluslararası kültürel bir değişim yaşama ve tecrübe edinme fırsatını sunar. Bu süreç özellikle öz güven kazanma konusunda da ciddi katkılar sağlar. Work & Travel programına katılmak için temel şart üniversite (fakülte- tüm bölümler/ yüksekokul – turizm programları) öğrencisi olmak ve tam zamanlı eğitim alıyor olmaktır. İsteyen öğrenciler çalışma sürelerinin bitiminden sonra okullarının yaz tatil süresini aşmayacak şekilde maksimum 25 güne kadar Amerika’da seyahat ve eğlenme amaçlı da kalabilirler. Ancak unutmamak gerekir ki aslında bu ek süre ülkeden ayrılma hazırlığınız için verilmektedir. ABD Konsolosluğu yetkilileri, Work & Travel programına katılmada en öncelikli koşul olarak not ortalamasını vurgulamakta, genel not ortalaması 2.00’ın altında olan üniversite öğrencilerine bu programa katılmamalarını tavsiye etmektedir.  Ayrıca, yabancı uyruklu öğrenciler ve yurtdışında öğrenim gören Türk öğrenciler de Work & Travel programına katılabilir.

Work & Travel Programı Aslında Nedir?

Programın isminden de anlaşılabileceği gibi ilk önce çalışma (work) ve ardından seyahat (travel) bölümlerinden oluşur. Programın büyük bir bölümünü oluşturan çalışma kısmında işvereniniz sizi bir turist olarak değil, bir çalışanı olarak görecektir ve sizden de aynı ciddiyeti bekleyecektir. İşveren için yaz döneminde aynı iş yerinde çalışan diğer çalışanlardan bir farkınız yoktur. Work & Travel programı okuduğunuz bölümle alakalı iş imkânı sağlayan bir program değildir. İşlerin birçoğu hizmet sektöründe ve vasıf gerektirmeyen işlerden oluşur. İşveren firmalar genelde 7- 9.25 $ gibi farklı oranlarda saat ücreti ödeyebilmektedirler. Haftada çalışacağınız toplam saat ve ücret iş yerine göre değişiklik gösterebilir.

Bu program kapsamında öğrencinin genel hedefi, farklı kültürleri tecrübe etmesi ve bir miktar İngilizce pratik becerisini geliştirmesidir. Aslında program kapsamında çalışılan iş, farklı kültürleri yakından tanımak ve ülkede bulunduğu süre boyunca ihtiyacı olan temel giderlerini karşılamak için belli bir miktar gelir elde etmesini sağlayacak bir araçtır. Program hiç bir zaman öğrenciye yüksek miktarlarda para kazanma imkânı garanti etmez. İstisna olarak bazı öğrenciler iyi bir iş performansı sergileyerek daha fazla çalışma imkânı ve daha yüksek gelir elde edebilmektedirler.  

Önemli Detaylar

Work & Travel programına katılan adayların programdan maksimum verim elde etmeleri için en az orta seviyede İngilizce konuşabiliyor olmaları gerekmektedir. Türkiye’de öğrencilerin çoğunun Work & Travel programını bir yaz programı olarak görüp başvuru ve işlemlere geç (Ocak ayı ve sonrasında!) başlaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle erken kayıt yaptırmak çok önemli avantajlar (indirim, uygun fiyatlı uçak bileti, iyi bölge- iyi bir iş vs.) sağlamaktadır. Erken kayıt Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında kayıt olmak demektir. Ocak ayından itibaren kayıt yaptıran öğrenciler erken kayıt avantajlarının çoğundan yararlanamayabilirler. Ayrıca, programa katılımda mutlaka yurtdışı eğitim danışmanlığı almalısınız.

Work & Travel Programında Ülkemizin Durumu Nedir?

2015 senesi için İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu’nun açıkladığı sayıya göre, Türkiye’den geçen yaz, yani 2015’te, toplam 4.873 öğrenci Work & Travel programı ile Amerika’ya gitti. Türkiye bu programda Amerika’ya en çok öğrenci gönderen 5. ülke konumunda. En çok öğrenci gönderen ülke 6.995 ile İrlanda; 2. Çin, 5.773; 3. Bulgaristan 5.448 ve 4. Olan Romanya ise 5.369 öğrenci göndermiş.

Ülke olarak programa katılımda çok kötü bir sıralamada olmasak da bu konuda üniversitelerde daha fazla bilgilendirme yapılması ve katılımın artması gerektiğini düşünüyorum.

Haftaya görüşmek dileği ile…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Emel ADAMIS Arşivi