BIST 100 Endeksi Yılbaşından Bu Yana Rekorlar Kırıyor

BIST 100 Endeksi Yılbaşından Bu Yana Rekorlar Kırıyor

Borsa İstanbul'un (BIST) BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırarak yeni bir yükseliş trendinin başlangıcını işaret ediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 21,1 getiri elde eden BIST 100, dünyanın önde gelen endekslerini geride bırakarak dikkat çekiyor. Global piyasalarda, merkez bankalarının faiz indirimleri beklentileri ötelense de pay piyasalarında genel anlamda pozitif bir hava hakim. New York Borsası'nda teknoloji hisselerinin liderliğindeki endeksler tarihin en yüksek seviyelerini test ederken gelişen ülke pay piyasalarına olan ilgi de artıyor. Bank of America'nın verilerine göre geçen hafta gelişen ülke pay piyasalarına 20,8 milyar dolarlık nakit girişi oldu. Bu, tüm zamanların en yüksek haftalık para girişi olarak kaydedildi. Türkiye, bu gelişmelerden önemli ölçüde faydalanarak küresel piyasalarda Türk lirası varlıklara olan ilginin arttığını gösteriyor.

TCMB Verileri Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yurt dışında yerleşik kişiler son 4 haftada 498,4 milyon dolarlık net hisse senedi ve 319 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı. Analistler, Türkiye'nin ekonomik atılımında, geçen yılki seçimlerin ardından başlayan normalleşme sürecinde ekonomi yönetiminin attığı adımların Türk lirası varlıklara olan risk iştahını beslediğini belirtiyor. BIST 100 endeksi dolar bazında 294,5 puana çıkarak 16 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Cuma günü 9.045,97 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Bilişim İlk Sırada

Sektörel olarak incelendiğinde, 2024 başından bu yana tüm sektörler kazanç sağlarken bilişim yüzde 56,6 ile ilk sırayı aldı. Turizm yüzde 35,5 ve elektrik yüzde 29,7 ile sıralamada yer aldı. Bankacılık endeksi yüzde 12,5 ve holding endeksi yüzde 27,1 değer kazandı. Yatırımcılar arasında en çok sevindiren şirketler arasında Vestel Elektronik, Akfen Yenilenebilir Enerji ve SDT Uzay ve Savunma bulunuyor. A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul'daki yükselişin bir son değil, yeni bir yükseliş trendinin başlangıcı olabileceğini ifade etti. Doğan, Borsa İstanbul'un aşırı iskontolu olmasının ve döviz kurlarındaki dengeli seyrin yabancı yatırımcıyı çekmesinin, yükselişte etkili olduğunu vurguladı. 8.500 puanın güçlü destek olduğunu ve 10.000 puanın ilk hedef olabileceği üstünde duran Doğan pozitif gidişatın devam edeceğini söyledi. Son olarak, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, 9 Şubat itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 7,2 milyon olurken pay senedi piyasa değeri 11,9 trilyon Türk lirasına çıkarak rekor kırdı. MKK'nın oluşturduğu Risk Eğilim Endeksi (REKS) ise yabancı yatırımcıların risk iştahının 64,3, yerli yatırımcıların risk iştahının 63,1 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Tüm yatırımcıların risk iştahı ise 56,3 olarak kaydedildi.