Borsa Haftayı Yükselişle Başlattı

Borsa Haftayı Yükselişle Başlattı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,59'luk bir yükselişle güçlü bir başlangıç yaptı. Açılışta 8.716,57 puana ulaşan endeks, önceki kapanışa göre 50,89 puan artış kaydetti. Bankacılık endeksi yüzde 1,96 ve holding endeksi yüzde 0,56 artarak yatırımcılara pozitif bir hava sağladı. Bankacılık sektörü en fazla kazandıran  alan olurken, spor sektörü yüzde 0,26'lık kayıpla dikkat çekti.

BIST 100'de Rekorlar Devam Ediyor

Cuma günü, sekizinci işlem gününde de yükselişini sürdüren BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,23'lük artışla 8.665,68 puandan tamamlayarak tarihi bir kapanışa imza attı. Endeks, gün içinde 8.762,89 puana kadar yükselerek rekor seviyeleri gördü. Analizlere göre küresel pay piyasalarında ABD ekonomisindeki resesyon endişelerinin azalmasına rağmen, Fed'in faiz indirimine başlama tarihine dair belirsizlikler nedeniyle karmaşık bir seyir izleniyor.

TCMB Başkanı Değişikliği

Cuma akşamı Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından, TCMB Başkanlığı'na Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ın atanmasıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek güven ve destek mesajları verdi. Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun hedeflere uyumlu seviyelere gerileyene kadar parasal sıkılığı koruma kararlılığını vurgulayarak, "Enflasyon beklentilerinde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu. TCMB'nin, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulama kararı ve Türk lirası mevduat payının artırılması duyurusu dikkat çekti. Ayrıca döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat süresi de uzatıldı.

Beklentiler ve Teknik Analiz

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon verileri ile birlikte dünya genelinde hizmet sektörü ve Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.900 seviyelerinin direnç, 8.600 ve 8.500 puanın destek konumunda olduğunu ifade ediyor. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlere göre ocak ayında TÜFE'nin yüzde 6,84 artması bekleniyor. Yıllık enflasyon ise bir önceki ay yüzde 64,77 iken, ocak ayında yüzde 65,07'ye çıkması öngörülüyor.