Brent Petrol Fiyatları Orta Doğu'daki Gerginlikten Etkileniyor

Brent Petrol Fiyatları Orta Doğu'daki Gerginlikten Etkileniyor

Brent petrol varil fiyatı, Cuma günü 79,44 dolara kadar yükseldikten sonra günü 77,33 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise saat 09.39 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,45 artarak 77,68 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,52 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlarındaki bu yükselişte, ABD'nin Orta Doğu'da Husilere karşı gerçekleştirdiği yeni saldırıların ardından oluşan arz kesintisi endişeleri etkili oldu.

Petrol Zengini Orta Doğu'daki Gerginlik Küresel Endişeleri Artırıyor

ABD Savunma Bakanlığı, Yemen'deki İran destekli Husilere ait 36 hedefi vurduğunu açıkladı. Saldırılarda Husilere ait silah depoları, füze sistemleri, rampaları, hava sistemleri ve radarlar hedef alındı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, ABD ve İngiltere'nin son saatlerde Yemen'in farklı kentlerine düzenlediği 48 hava saldırısına yanıt vereceklerini belirtti. Orta Doğu'da devam eden gerginlik, küresel petrol arzını olumsuz etkileme endişelerini artırıyor. Petrol piyasasında bu gelişmelerle birlikte fiyatlar üzerindeki baskı devam ediyor.

ABD Dolarının Değer Kazanması Fiyatları Kısıtlıyor

Diğer yandan, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması, petrol fiyatlarındaki yükselişi kısıtlıyor. Cuma günkü kapanışa göre ABD dolar endeksi yüzde 0,10 artarak 103,880 dolara ulaştı. Piyasa oyuncuları bu hafta ABD'den gelecek ham petrol ve benzin stok verilerini bekliyor. Geçen hafta ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının yaklaşık 1 milyon 200 bin varil arttığını açıklamıştı. Stoklardaki bu artış, talebin düşmüş olabileceğine işaret ederek petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılamıştı. Brent petrolde teknik olarak 77,90 ile 78,68 dolar aralığının direnç, 77,12 ile 76,34 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.