Çip sektöründe arz fazlası krizi!

Çip sektöründe arz fazlası krizi!

Financial Times'ın haberine göre, birçok büyük çip üreticisi satış tahminlerini azaltırken, bazıları işten çıkarmalara hazırlanıyor. ABD'li çip üreticisi AMD, bu çeyrekte bilgisayar işlemci satışlarının yıllık bazda yüzde 40 gerileyeceği uyarısını yaptı.

Sektörün bir diğer önemli şirketi Intel ise azalan talep nedeniyle işten çıkarmalara başlayacaklarını, 2025 yılına kadar giderlerini 8-10 milyar dolar seviyesinde azaltacaklarını duyurdu. ABD'li çip şirketi Intel, bir önceki çeyrekte satışlarının yüzde 20 azaldığını açıklamıştı. 

Endeks sert bir şekilde geriledi

Qualcomm ise bu çeyrekte satışlarının akıllı telefonlara olan talep azaldığı için yüzde 25 oranında gerileyebileceğini bildirdi. Sektörün dev şirketler arasında yer alan Micron ise satışlarının yıllık bazda yüzde 45, gelirlerinin ise 4.2 milyar dolar azalacağı uyarısı yaptı.

Haberde, Philadelphia Yarı İletken Endeksi'nin ekim ayının başında 47'ye kadar gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyesine indiği hatırlatıldı. Endeks, zirveyi gördüğü geçen sene 140 seviyesinin üstüne çıkmıştı. Sektörün satışlarının ise 2022'de küresel çapta yüzde 6-20 arasında düşebileceği belirtildi.

Sektörde yaşanan ani düşünün nedenleri arasında Covid-19 pandemisi döneminde elektronik aletlere artan talebin azalması, önümüzdeki yıllarda oluşabilecek yeni bir 'çip kıtlığı'na karşı şirketlerin stok seviyelerini artırması ve küresel çip üretim kapasitesinde yaşanan sıçramayla oluşan arz fazlası gösterildi.

Sektördeki arz fazlası öyle bir seviyeye ulaştı ki Qualcomm, düşük talep nedeniyle fazla stokların satılmasının iki çeyrek süreceği tahminini yaptı. AMD ise 2023 bahar aylarına kadar üretim fazlasının azaltmasına odaklanacağını duyurdu. 

Haberde, ABD'nin Çin'e uygulama kararı aldığı ve sektörü olumsuz etkileyebilecek çip ambargosunun etkilerinin henüz görülmediği notu paylaşıldı.