Üretici ve Market Arasında Yüzde 404 Fiyat Farkı

Üretici ve Market Arasında Yüzde 404 Fiyat Farkı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayı verilerine göre üretici ile market arasındaki fiyat farkı oranlarının dikkat çekici boyutlara ulaştığını açıkladı. Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre portakal başta olmak üzere mandalina, limon ve kuru soğan gibi ürünlerde fiyat farkı rekor seviyeye çıktı. Özellikle portakalın dalında 4 lira olan kilosunun markette 20 liraya kadar yükseldiği belirtildi. Üretici ile market arasındaki fiyat farklarındaki çarpıcı rakamlar;  portakal ve mandalinada fiyat farkı 5 kata kadar çıkarken limonda bu fark 4,9 kata, kuru soğanda ise 3,6 kata ulaştı. Örneğin, üreticide 4 lira olan portakalın markette 20 lira 17 kuruşa, mandalinanın 5 lira 25 kuruş olan kilosunun 26 lira 8 kuruşa, limonun 3 lira 83 kuruş olanının 18 lira 58 kuruşa, kuru soğanın ise 5 lira 8 kuruş olanının 18 lira 11 kuruşa satıldığı kaydedildi.

Market Fiyatlarında Yükseliş Sürüyor

Ocak ayında market fiyatlarında da artış gözlendi. Yeşil fasulye, salatalık, ıspanak ve pırasa gibi ürünlerde önemli artışlar yaşandı. Özellikle yeşil fasulyenin fiyatında %34,7'lik bir artış görüldü.

Üreticilerde ve Girdi Piyasalarında Değişimler

Üreticide ise 34 üründen 24'ünde fiyat artışı, 2'sinde düşüş ve 8'inde değişim olmadığı bildirildi. Ayrıca girdi piyasalarında da amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre gübresi gibi ürünlerde fiyat artışı gözlemlendiği ifade edildi.