ABD Başkanı Joe Biden Yahudi Yerleşimcilere Karşı Yaptırım Kararnamesini İmzaladı

ABD Başkanı Joe Biden Yahudi Yerleşimcilere Karşı Yaptırım Kararnamesini İmzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcileri hedef alan bir başkanlık kararnamesini imzaladığını duyurdu. Kararname, bu tür faaliyetlerde bulunan kişilere ve kuruluşlara ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanmasını içeriyor. Biden, Ulusal Dua Kahvaltısı'nda yaptığı konuşmada Ürdün'deki ABD üssüne düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden ABD askerlerini anarak, dünya genelinde yaşanan acıyı anladığını belirtti. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara değinen Biden, "Sadece barış için dua etmiyoruz, İsrail halkı ve Filistin halkı adına barış, güvenlik ve haysiyet için aktif olarak çalışıyoruz" dedi.

Gazze Şeridi'ndeki Esirler İçin Çaba Sarfediyoruz

Biden, Gazze Şeridi'ndeki esirlerin evlerine dönmeleri için "gece gündüz" çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, aynı zamanda "insani krizi hafifletmek, Gazze ve İsrail'e barış getirmek ve iki halk için iki devletle kalıcı barışı sağlamak" amacıyla çalıştığını ifade etti. Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki şiddet olaylarına değinen Biden, söz konusu şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcileri hedef alan yaptırım kararnamesini imzaladığını açıkladı. Kararname, bu faaliyetlerde bulunan kişilere ve kuruluşlara ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.
Öte yandan İsrailli Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Batı Şeria'nın merkezindeki El-Bire kenti yakınlarında yeni bir "kaçak yerleşim birimi" kurdu. El-Bire'nin doğusundaki Burka'nın Köy Meclisi Başkanı Sail Kenan, fanatik Yahudi yerleşimcilerin köy arazileri üzerinde kaçak yerleşim birimi kurduğunu belirtti. Kenan, bu arazilerin Filistin halkının özel mülkiyeti olduğunu ifade ederek yerleşimcilerin bölgedeki geniş arazileri kontrol etmeye çalıştığını söyledi.