BM Ukrayna'da Barışın Sağlanması İçin Sorunun Kökenine İnmek Gerekiyor

BM Ukrayna'da Barışın Sağlanması İçin Sorunun Kökenine İnmek Gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi İşler Birimi'nde Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın talebi üzerine düzenlenen Ukrayna oturumunda üye ülkeleri bilgilendirdi. Jenca, Rusya'nın Ukrayna'yı "işgalinin" üzerinden 2 yıl geçmek üzere olduğunu hatırlatırken, diğer yandan ülkede çatışmanın 2014'e kadar geriye gittiğini unutmamanın önemini vurguladı. Jenca, Ukrayna'daki savaşın artan şiddeti ve siviller üzerindeki olumsuz etkilerinden duydukları endişeyi dile getirerek, adaletli ve kalıcı bir çözümün giderek baltalandığını ifade etti. Jenca, "Şiddeti sona erdirmek için tek başına barış anlaşmalarının yeterli olmayacağını biliyoruz. Barış süreçlerinin sorunun kökenine inmesi gerekiyor." uyarısında bulunarak, toplumun her kesiminin sürece eşit şekilde dahil edilmesinin de önemini vurguladı. Jenca, Ukrayna için öncelikli ihtiyacın BM Şartı, BM Güvenlik Konseyi Kararları ve uluslararası hukuka uygun kalıcı ve kapsamlı bir barış olduğunu vurgulayarak, gerginliği azaltma ve diplomatik çabaları artırma çağrısında bulundu.

"Ukrayna'da Barış Kiev'in Minsk Anlaşması'nı Yerine Getirmesiyle Sağlanabilirdi"

Rusya'nın BM Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia, oturumu Ukrayna'nın Minsk Anlaşması'nı ihlallerini hatırlatmak amacıyla istediklerini ifade etti. Nebenzia, "Ukrayna'da barış, Kiev'in Minsk Anlaşması'nı yerine getirmesiyle sağlanabilirdi." şeklinde değerlendirmede bulundu. Anlaşmanın garantör devletleri olan Fransa, Almanya ve Polonya'nın da anlaşmaya uyma niyetinde olmadığının açık olduğunu savunan Nebenzia, dinginlik dönemini Ukrayna ordusunu tekrar silahlandırmak için kullandıklarını iddia etti. "Eğer anlaşmaya uyulsaydı, Ukrayna'daki bu trajedi meydana gelmezdi. ABD ve Batı'nın Ukraynalı sivillerin hayatı pahasına kendi jeopolitik amaçlarını gerçekleştirmek için kullandıkları trajedi." şeklinde değerlendirmede bulundu.

"Akan Kanın ve Savaşın Tek Sorumlusu Rusya"

ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Robert Wood, "Bu savaş gerçekten trajik, ancak akan kanın ve savaşın tek sorumlusu Rusya." şeklinde konuştu. "Rusya ne kadar çaba harcarsa harcasın, gerçekleri değiştiremeyecek." diyen Wood, Rusya'nın Minsk Anlaşması'nı ihlal ettiğini ve Ukrayna'ya saldırdığını ifade etti. Wood, Ukrayna'nın sadece BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca toprak bütünlüğünü ve özgürlüğünü savunduğunu belirtti.