IŞİD'e karşı koalisyona Rusya da katılıyor

IŞİD'e karşı koalisyona Rusya da katılıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Moskova'da Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile bir araya geldi.
Görüşme öncesinde açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, diğer ülkelerin aksine Irak'a koşulsuz olarak silah sevk etmeye hazır olduklarını ifade etti. Rus bakan, Irak'taki IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılması için ve Bağdat'ın savunma kapasitesinin arttırılması için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti. Lavrov, Rusya ve Irak arasında çok yakın bir askeri işbirliği olduğunun altını çizdi.
Rusya'nın bu hamle ile birlikte Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen savaşa müdahil olmayı ve Irak üzerinde etkili olmayı hedeflediği yorumları yapılıyor.
PUTİN: IRAK, RUSYA İÇİN ORTADOĞU'DA GÜVENİLİR BİR PARTNER
Rusya Devlet Başkanı Putin ise Irak ile uzun yıllara dayanan ilişkilere sahip olduklarını belirterek, "Bağdat, Rusya için güvenilir bir partner. Küresel ekonomideki zorluklara ve Ortadoğu'daki sorunlara rağmen ilişkilerimiz başarıyla ilerlemeye devam ediyor. Askeri-teknik alanda da işbirliği artıyor" dedi.
İBADİ: RUSYA İLE TERÖRLE MÜCADELE ALANINDA İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEK
Irak Başbakan İbadi de, Moskova'da Putin'le yaptığı görüşmenin iki ülke arasındaki IŞİD'le mücadele işbirliğini güçlendirmesini umduklarını söyledi.
Irak'taki IŞİD gruplarının bugün itibarıyla askeri başarılar elde ettiğini söyleyen İbadi, tüm Irak halkını örgütle mücadeleye dahil etmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.