IŞİD'e karşı tarihi oylama

IŞİD'e karşı tarihi oylama

ngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Parlamento'dan İngiltere'nin IŞİD ile mücadele etme kapsamında hava saldırılarının başlatılmasının onaylanmasını istiyor.

Ateşli tartışmalarla bu Sabah başlayan görüşmeler akşam yerel saat ile 22.00'de yapılacak oylama ile sürecek.

Hava saldırılarının başlatılması kararı ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin muhalefetiyle karşı karşıya olmasına rağmen Başbakan Cameron'ın Liberal Demokrat Parti'nin oylarıyla IŞİD'e müdahaleye onay alması bekleniyor.

İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, Suriye'de askeri operasyonların başlatılmasına karşı olduğunu, bunun sadece IŞİD militanlarını değil; Suriye'deki sivillerin de ölümüne neden olacağını açıklamıştı.

David Cameron, Görüşmelerin açılışında yaptığı konuşmada önceliğinin İngiltere'yi IŞİD tehlikesinden uzak tutmak olduğunu söyledi. Cameron ''bu konu terörizm ile mücadele etmek demek değil; bunu ne kadar iyi yaptığımız'' diye konuştu. IŞİD militanlarını tecavüzcüler, kasaplar ve ortaçağ canavarları olarak nitelendiren Cameron, milletvekillerinin İngiltere'nin askeri güçlerinin bu mücadelede yer almasına bir araya gelerek desteklemeleriniumduğunu ifade etti.

''İslam'a saldırmaktan çok İslam dinini savunuyoruz''

Parlamento'daki konuşmasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Cameron, İngilizce'de İslamic State ( İslam Devleti) olarak adlandırılan IŞİD'e DAESH olarak çağırmayı tercih ettiğini söyledi. IŞİD'in gerçek İslam dinini temsil etmediğini ve yansıtmadığını ifade eden Cameron, İngiliz Müslümanlar DAESH'ten dehşete düşüyor. Ortaçağ canavarları barış dini olan İslam'ı gasp ediyor. İslam dinine saldırıdan çok İslam dinini savunmak ile ilgiliyiz'' diye konuştu.

'Terörist sempatizanları'tartışması

Cameron'un görüşmelerin başlamasından önce, kendi parti toplantısında yaptığı konuşmada, ''Jeremy Corbyn'in lobisive bir grup terörist sempatizanları ile birlikte hareket etmemelisiniz'' açıklaması üzerine Ana muhalefetteki İşçi Partisi ile iktidardaki Muhafazakar Parti arasındakitansiyon daha da yükseldi.

Bugünkü görüşmelerde açıklamalarından dolayı özür beklenen Cameron, özür dilemeyi reddederken askeri müdahale kararının aleyhine veya lehine onay verilmesinin bir ''onur'' olduğunu söyledi.

10 saat sürecek Parlamento'daki tartışma, İngiltere askeri güçlerinin Fransa, ABD ve Rusya ile birlikte Suriye'deki hedefleri bombalama operasyonlarına katılıp katılmamasına karar verecek.