IŞİD'in turizm bereketi!

IŞİD'in turizm bereketi!

Haziran’da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul’u ele geçirmesinin ardından Irak’a turizmin “büyük bir artış” göstermesi şaşırttı. Örgütün bölgede etkin olmasına karşın birçok turistin ülkeye gitmek istediği bildirildi.

Independent’ın haberine göre, İngiltere merkezli Lupine Travel’ın Irak Kürdistanı turlarına talep artışı yaşanıyor. Bölgede gerilimin artmasıyla turizmin de arttığını ifade eden firma yetkilileri, son haftalarda 100 rezervasyon aldıklarını söyledi.

Acenta sahibi 35 yaşındaki Dylan Harris, Ekim’deki tur için tüm rezervasyonların dolduğunu belirtirken, gelecek senenin Mayıs ve Ekim aylarındaki turlara da talep olduğunu söyledi. Bunun haricinde 40 kişinin bekleme listesinde olduğunu açıklayan Harris, Aralık ve Şubat’ta ek turlar düzenlemeyi düşünüyormuş.

Ukrayna'ya talep yok

Turlara başladığı geçen yıldan gerilimin başlangıcına kadar da Irak Kürdistanı’na ilgi olduğunu ifade eden Harris, son zamandaki artışı “çok şaşırtıcı” olarak nitelendirdi. Harris, “Genel olarak böyle gerilimler yaşandığında rakamlar aşağı çekilir. Ukrayna’ya da seyahatler düzenliyorum ve o, geçen sene benim en çok talep alan gezimdi. Bu sene ise gerilim nedeniyle ciddi bir düşüş yaşıyoruz. Kimse oraya gitmek istemiyor. Irak çok daha tehlikeli gibi gözüküyor, dolayısıyla ilginin azalacağını düşünüyordum ama nedense arttı” dedi.

Dokuz günlük tur Diyarbakı'dan başlıyor

Ekim’de düzenlenen ve 749 sterlin değerindeki dokuz günlük tur Diyarbakır’dan başlıyor ve daha sonra sınır geçiliyor. Tur kapsamında öne çıkan yerler arasında antik kalesiyle Erbil ve Süleymaniye yer alıyor. Acenta sahibi, “Tehlikeye en çok yaklaştığımız yer Erbil. Birkaç hafta önce, IŞİD bölgeye çok yaklaştığı için turu iptal edecektik. Ne var ki, hava saldırıları onları ciddi bir şekilde geriletti. Her gün farklı bölgelerdeki durum hakkında bilgi alıyoruz ve çok tehlikeli bir yer hakkında duyum alırsak oraya gitmemin imkanı yok. Gezi iptal olur. Herkes bunu biliyor ve anlıyor” sözleriyle seyahatler hakkında bilgi verdi.

Tura katılmak isteyenleri sıkı denetimden geçiren ve bilgilerini kontrol eden Harris, turlara Duhok’taki mülteci kamplarını da eklemeyi düşünüyor. Bu konuda eleştiri alabileceğini belirten Harris, “Biraz röntgenciymişiz gibi algılanabilir ama biz oradaki insanların neye ihtiyacı olduğunu belirlemek için kamplara gitmek istiyoruz. Tura katılanlardan bağış yapacak eşyalarını getirmelerini isteyeceğiz” sözleriyle tura kampları eklemesinin sebebini anlattı.