Pakistan Seçim Sonuçlarında PTI Önde Gidiyor

Pakistan Seçim Sonuçlarında PTI Önde Gidiyor

Pakistan'da dün gerçekleşen Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri seçimlerine ilişkin sonuçlar açıklanmaya devam ediyor. Pakistan Seçim Komisyonu, 266 sandalye için yarışılan Ulusal Meclis'te 220 sandalyenin dağılımını duyurdu. Paylaşılan verilere göre eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri 90 sandalye kazanırken, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) 62 ve Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 50 sandalye elde etti. İlk sonuçlara göre PTI, Ulusal Meclis'te PML-N ve PPP'ye göre önde görünüyor.

Eyalet Meclisleri Sonuçları: PTI ve PML-N Arasında Başa Baş

Hayber Pahtunhva’da PTI açık ara önde giderken, Pencap eyalet meclisinde PML-N ile PTI arasında başa baş bir yarış göze çarpıyor. PML-N 118, PTI 122, PPP ise 10 sandalye elde etti. Sind eyalet meclisinde ise PPP'nin önde olduğu görülüyor. PML-N lideri Navaz Şerif, Lahor’da yaptığı açıklamada, partisinin seçimleri "kazandığını" ifade ederek "kaynayan mevcut siyasi ve ekonomik kriz" durumuna tek çözümün tüm partilerin el ele verip ulusal birlik hükümeti kurması olduğunu söyledi. Şerif; PPP, MQM-P ve JUI-F ile görüşme yapılacağını dile getirdi. Pakistan İçişleri Bakanlığı, cep telefonu ve internet hizmetlerinin askıya alınması nedeniyle yaşanan "iletişim sorununun" seçim sonuçlarının açıklanmasında gecikmeye neden olduğunu belirtti. Cep telefonu ve mobil internet hizmetlerinin "kusursuz bir güvenlik durumu sağlamak" için askıya alındığı aktarıldı.

Seçime Katılım Oranı Henüz Belli Değil

Seçime katılım oranına ilişkin henüz bir veri paylaşılmadı. Ancak Pakistan'da önceki seçimlerde katılım yüzde 55,02 ile yüzde 51,7 arasında gerçekleşmişti. Pakistan'da son genel seçimler, 25 Temmuz 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti göreve gelmişti. Ulusal Meclis'te yapılan güven oylaması sonucunda İmran Han hükümeti düşmüş, ardından ülkeyi geçici hükümet yönetmişti.