Putin’den deniz gücü mesajı

Putin’den deniz gücü mesajı

Rusya’nın ikinci başkenti olarak bilinen St. Petersburg’daki Neva nehri üzerindeki geçit töreninde konuşma yapan Putin, Rusya’nın sadece karada ve havada değil, denizde de artık süper güç olduğunu ‘ilan etti’. Yıl sonuna kadar bir dizi yeni savaş gemisinin donanmaya katılacağını açıklayan Rus lider, “Sadece yıl sonuna kadar 15 yeni savaş gemisini deniz donmamıza katılacak. Denizde kullanılan hava kuvvetlerimiz ve deniz üslerimizi de güçlendiriliyor. Denizlerde de artık büyük güce sahip Rusya, saldırgan kim olursa olsun ona karşılık verebilecek güçte. Günümüz Rusya donanması dünya sularında devriye pratiğine de tekrar dönüyor. Savaş gemilerimiz okyanus ve denizlerde Rusya’nın milli çıkarları ve egemenliğini savunacak. Deniz gücümüzden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Putin’in konuşmasından sonra Rusya Deniz Kuvvetlerinden 4 bin denizci, 43 irili ufaklı savaş gemisi ve 41 uçakla tören geçidine katıldı.

Putin önceki gün Finlandiya Körfezi’nde İkinci Dünya Savaşı’nda batan Sch-308 Semga adlı denizaltıyı incelemişti. Putinin su altı aracıyla yaptığı inceleme, suyun 50 metre altında yaklaşık 1 saat kadar sürdü. Denizaltı, Eylül 1942’de Baltık Denizi’nde görev almıştı. 

2 KİŞİDEN 1’İ GÖZALTINA ALINDI

Rusya’da eylül ayında yapılacak yerel seçimlerde Kremlin’e muhalif isimlerin adaylığına izin verilmemesi nedeniyle düzenlenen protestolarda gözaltına alınan kişilerin sayısı bin 500’ü geçti. Moskova polisi, önceki gün gerçekleşen gösterilere 3 bin 500 kişi katıldığını açıklarken, neredeyse her iki katılımcıdan biri gözaltına alındı. Avrupa Birliği (AB) tarafından gözaltılara ilişkin yapılan açıklamada “barışçıl göstericilere yönelik uygulanan orantısız şiddetin” ifade özgürlüğünün yanı sıra toplanma ve gösteri hakkına müdahale anlamına geldiği belirtildi. Bunların Rusya Anayasası’nda güvence altına alındığına işaret eden AB, söz konusu hakların korunması yönünde çağrı yaptı.