Belde ERGUZEL ADAMCIL

Belde ERGUZEL ADAMCIL

Moda Kavramları

Herkese Selamlar ,

Bu hafta çok fazla karıştırıldığını düşündüğüm bazı kavramlardan bahsetmek istiyorum.

Antika nedir ?  2. El ne için kullanılır ?  Retro neye denir ?   Vintage ne anlama gelir ?

Öncelikle antika kelimesinden başlayalım. Bir objenin antika niteliği taşıyabilmesi için en az 100 yıllık olması gerekiyor. Daha sonra detaylara giriliyor. Viktoryen dönemine ait olması , yapan kişi ve yaptığı yılın önemi .Hatta o dönemin ünlü bir eser sanatçısı ise nesnenin değeri çok daha büyük oluyor. O dönemin tarihsel olayları ve özellikleri , üretilme amacı gibi detaylar incelendiğinde ancak o objeye antika diyebiliriz.

İkinci el dediğimiz şey çok basit. Dönemsel olarak eskiden daha ziyade, günümüze yakın olan ve daha önce biri tarafından kullanılmış olan şeylerdir. Lüks tüketim hariç yani araba , mücevher  vs. gibi şeyler dışında ikinci el ürünler çok pahalı olmaz. Daha önce giyilen bir elbise , t-shirt , kaban gibi ürünlerdir. Hatta bazen bir butik yada bir uygulama aracılığı ile satışa sunduğumuza dolaptan çıkardığımız parçalarımızdır.

Vintage kelimesi ile ikinci el kelimesi biraz karışıyor gibi hissediyorum. Vintage esasen kökenine indiğimizde şaraplar için kullanılır. En düz ve basitçe, yıllanmış şarap için söylenir. Fakat moda ve tekstil sektörü de bir şekilde sebepleniyor bu kelimeden. İkinci el kadar yakın bir geçmişe ait şeyler olmasa da yine günümüze yakın daha 50’ler sonrası büyüklerimizin giymiş ve kullanmış olduğu kıyafet ve mobilyalar için kullanılıyor. Mesela 90’lar ve sonrası kuşak için büyükannenizin taktığı bir kolye , giydiği karpuz kollu bir kazak vintage’dır. Salonda kullandığı bir sallanan berjer , kahve içtiği bir fincan hala duruyor ve kondisyonu iyi ise vintage’dır.

Gelelim Retro kelimesine. Retro , modası geçmiş bir şeyin yeniden moda olmasıdır fakat vintage’dan farkı tekrar sıfır üretim olarak tüketiciye sunulmasıdır. Yani mesela yıllar öncesinde babalarımızın kullandığı rayban güneş gözlüklerinin damla modelleri geçtiğimiz yıllara yine damgasını vurmuştu. Marka eski modeli tekrar günümüze uyarlayıp yeniden üretim yaparak bizlerin alım yapabilmesini sağlamıştı. Eğer evde babanızın bu gözlüğü hala duruyor ve kondisyonu kullanılacak kadar iyi ise , bu Retro değil vintage oluyor. Eskiden annelerimizin giydiği mom jeanleri örnek verelim mesela. Şuan mağazalarda günümüze uyarlanmış sıfır üretim ürünler satışta. Bu kotlar Retro modeldir.

Umarım biraz da olsa bu kavramların arasındaki ufak görünen ama biz gibiler için moda sektörü adına büyük olarak nitelendirilen farkları anlatabilmişimdir.

Daha fazla açıklamamı isteğiniz , anlatsan iyi olur dediğiniz konu ve kavramlar varsa lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.

Keyifli okumalar dilerim. J

Instagram : @beldeerguzel

e-mail : belde.erguzel@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
Belde ERGUZEL ADAMCIL Arşivi